Desszertek

Áfonyás teasütemény
Almás charlotte
Almás-aszaltszilvás torta
Almás rumospuding
Almatorta
Aszalt-gyümölcsös torta
Barackos gombóc
Barackos tortácska
Birsalmatorta
Citromkrémes palacsintatorta
Cseresznyéstorta
Cseresznyés túrótorta
Cseresznyével töltött táskácskák
Csokis dinnyekocsonya
Csokis piskótatorta narancsszósszal
Csokis mandulástorta
Csokitorta
Csokitorony
Eperkrémes bombák
Epertorta
Fekete fehér csokikrém
Fahéjas mézes sütemény
Fincsi almakarika
Fűszeres almás
Gesztenyés alagút mazsolával
Gránátalmás torta
Geszetnyés gyümölcstorta
Körtés sütemény
Majomkenyér


Áfonyás teasütemény

HOZZÁVALÓK

20 dkg margarin
20 dkg liszt
20 dkg áfonya
10 dkg cukor
3 tojás
fél tasak élesztőpor
1 citrom
csipetnyi só



ELKÉSZÍTÉS

A cukrot a margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást. A lisztet elvegyítjük az élesztőporral, a sóval, a reszelt citromhéjjal, majd apránként a krémhez keverjük. Az áfonyaszemeket kevés lisztben meghempergetjük, és óvatosan (ne törjenek össze!) a tésztába keverjük. Margarinnal kikent kis formákba öntjük a masszát. Forró sütőben 10 percig sütjük, majd mérsékeljük a tüzet, és még 20 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A formákban hagyjuk kihűlni.

Vissza az elejére

Almás charlotte

HOZZÁVALÓK

4 dkg mazsola
3 evőkanál almabor
3 evőkanál méz
1,5 kg alma
15 dkg vaj
fél kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál sárgabaracklekvár
4 briós
1 dkg mandulaforgács



ELKÉSZÍTÉS

A mazsolát fél órára a borba áztatjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, és szeletekre vágjuk. A mézzel, 5 dkg vajjal és a fahéjjal kislángon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a sárgabaracklekvárt, a mazsolát és a bort. A briósok héját levágjuk, 4-5 háromszög alakú szeletre vágjuk, és a maradékot vékonyan felszeleteljük. A háromszögeket mindkét oldalukon vajjal megkenjük, majd ezekkel kirakjuk a kivajazott formát, a szélekre tesszük a szeleteket. Középen a kompóttal kitöltjük, a maradék háromszögekkel befedjük, és forró sütőben készre sütjük. Teljesen kihűtjük, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a formából hideg tálra borítjuk, és mandulaforgáccsal díszítjük.

Vissza az elejére

Almás -aszaltszilvás torta

HOZZÁVALÓK

1 vaniliarúd
15 dkg porcukor
4 alma
30 dkg vajas tészta
2 tojás
3 tasak vaníliáscukor
10 dkg őrölt mandula
1 dl tejszín
8 szilva (aszalt, kimagozott)



ELKÉSZÍTÉS

A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és 1 liter vízben 10 dkg porcukorral felforraljuk. A meghámozott, kimagozott almákat négyfelé vágjuk, a szirupba tesszük, és 5 percig főzzük. Az almákat kivesszük, lecsöpögtetjük, és negyedekre vágjuk. Kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és belesimítjuk a tésztát. A tojásokat a maradék cukorral, a vaníliáscukorral, a mandulával és a tejszínnel habosra keverjük, és a tésztára öntjük. Az almákkal és a szilvákkal a torta tetejét megrakjuk, és meleg sütőben készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd grillrácsra borítjuk, és levesszük róla a papírt.

Vissza az elejére

Almás rumospuding

HOZZÁVALÓK

2,5-2,5 dkg mazsola és darált dió
5 cl rum
5 szelet kenyér
2,5 liter tej
5 golden alma
4 tojás

1 citrom (reszelt héja)
5 dkg liszt
10 dkg cukor
a forma kikenéséhez vaj



ELKÉSZÍTÉS

A mazsolát 20 percre a rumba áztatjuk. A kenyérszeletek héját levágjuk, a belsejüket felkockázzuk. Az almákat meghámozzuk, a belsejüket kivájjuk, a húsukat kis kockákra vágjuk, majd simára keverjük a lecsöpögtetett mazsolával, a dióval és a rummal. Mély tálban csipetnyi sóval és a citromhéjjal habosra keverjük a tojásokat. A kenyeret tejbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a tojásos keverékhez adjuk, végül fakanállal mindent simára keverünk. Beledolgozzuk a lisztet és a cukrot, kivajazott tortaformába simítjuk a masszát, és az almás-mazsolás krémmel befedjük. Meleg sütőben aranyszínűre sütjük.

Vissza az elejére

Almatorta

HOZZÁVALÓK


A tésztához
2 tojás
2 tojássárgája
1,5 dl cukor
3 dl liszt
1 dl olaj
fél kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
2 savanykás alma
vaj
liszt

A díszítéshez
2 tojásfehérje
2 alma
citromlé
szegfűszeg
cukor



ELKÉSZÍTÉS

A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát. A tojásokat habverővel lazán felverjük, belekeverjük a cukrot, majd fakanállal kevergetve az olajjal és a szódabikarbónás liszttel simára dolgozzuk. Fahéjjal ízesítjük, és beleforgatjuk a durvára reszelt almát. Egy nagyobb tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, és a masszát nem túl vastagon belesimítjuk. Gázsütőben 3-as fokozaton kb. 20-25 percig sütjük. A megmaradt almákat megmossuk, majd szép szeletekre vágjuk. Cukorral, citromlével és szegfűszeggel ízesített vízben megpároljuk. A tojásfehérjéket 2 evőkanál porcukorral gőz fölött felverjük, és a kihűlt tortát bevonjuk vele. Lecsöpögtetett almaszeletekkel díszítjük.
Vissza az elejére

Aszalt-gyümölcsös torta

HOZZÁVALÓK

2 teáskanál kínai fekete tea
10 dkg cukor
10 dkg mandulaforgács
25 dkg sárgabarack (aszalt)
20 dkg szilva (aszalt)
5 dkg mazsola
1 adag (30 dkg) vajas tészta (mirelit)
12,5 dkg mandula (őrölt)
fél citrom (leve)
2 evőkanál sárgabaracklekvár



ELKÉSZÍTÉS

A teát 5 dl vízzel leforrázzuk, és 5 percig állni hagyjuk. Feloldjuk benne a cukrot, belekeverjük a gyümölcsöket és a mazsolát, majd lefedve 12 óráig állni hagyjuk. A tésztát kerek teflon gyümölcstorta-formába simítjuk, az alját villával megszurkáljuk, és az őrölt mandulával megszórjuk. A gyümölcsöket lecsöpögtetjük, a barackokat kettévágjuk. A gyümölcsökkel és a mandulaforgáccsal a tortát megszórjuk, majd meleg sütőben megsütjük. 15 percig pihentetjük, csak utána borítjuk ki a formából. A lekvárt turmixoljuk, majd belekeverjük a citromlét. A kész tortát (ecset segítségével) a lekvárral bekenjük, így szép fényes lesz a teteje.

Vissza az elejére

Barackos gombóc

HOZZÁVALÓK

35 dkg liszt
1,5 dl tej
1 doboz sárgabarackkompót
néhány kanál sárgabaracklekvár
1 adag (a túrógombóc receptje szerint) pirított zsemlemorzsa
1 evőkanál cukor
1 dkg élesztő
1 tojás
1 evőkanál vaj
1 mokkáskanál citromlé
csipetnyi só



ELKÉSZÍTÉS

Fél deci langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, majd hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, és kelni hagyjuk. 20 dkg liszthez hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, és a megkelt kovászt. A maradék langyos tejet is hozzáadjuk, citromlével, sóval ízesítjük, és fakanállal alaposan összedolgozzuk, majd kelesztjük. Lisztezett deszkán, lisztes kézzel szétterítjük a tésztát, tenyérnyi darabokat vágunk belőle, és fél sárgabarackkal a közepén gombóccá formázzuk.  Sós vízben kifőzzük, pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Porcukorral megszórjuk, és híg baracklekvárt csorgatunk rá.

Vissza az elejére

Barackos tortácska

HOZZÁVALÓK

20 dkg tehéntúró
2 dkg cukor
4 evőkanál olaj
6 dl tej
1 tasak vaníliáscukor
14 dkg liszt
fél teáskanál sütőpor
30 dkg őszibarack
2 evőkanál ásványvíz



ELKÉSZÍTÉS

8 dkg túrót, a cukrot, az olajat, a tejet, a vaníliáscukrot és csipetnyi sót összekeverünk, majd a sütőporral elvegyített liszttel összegyúrjuk. 4 kis tortaformát megtöltünk a tésztával, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. A maradék túrót az ásványvízzel összekeverjük. A barackokat gerezdekre vágjuk, néhány gerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit apró kockákra vágjuk, és a túróhoz keverjük. A tortákat megtöltjük a túróval, és a barackkal feldíszítjük.

Vissza az elejére

Birsalmatorta

HOZZÁVALÓK

5 birsalma
1 citrom (leve)
20 dkg cukor
25 dkg vajas tészta
2 evőkanál búzadara
5 dkg vaj
1 tojássárgája
1 evőkanál tej



ELKÉSZÍTÉS

A birsalmákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházukat kivesszük. Citromlével meglocsoljuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, majd felforraljuk, és 30 percig főzzük. A főzőlét áttörjük, újra a fazékba tesszük 17,5 dkg cukorral és a birsalmahússal együtt, és kislángon 20 percig főzzük, míg a birsalma megpuhul, majd lecsöpögtetjük. A vajastésztából 2 kör alakú formát készítünk. 28 cm átmérőjű gyümölcstortaformát zsírpapírral kibélelünk, a papírt és a forma cakkos széleit vajjal kikenjük. Az egyik kört beletesszük, búzadarával megszórjuk, rárakjuk a birsalmákat, a maradék cukorral meghintjük, és rámorzsoljuk a vajat. Rárakjuk a másik kört, és a széleket vizes kézzel egymáshoz nyomkodjuk. A tojássárgáját a tejjel és csipetnyi sóval felverjük, és a tészta tetejére öntjük. Meleg sütőben készre sütjük, majd grillrácson kihűtjük.

Vissza az elejére

Citromkrémes palacsintatorta

6 személyre

HOZZÁVALÓK

15 dkg liszt
2 tojás
2-2 evőkanál cukor és olaj
3 dl tej
1 citrom


A krémhez
3 citrom
3 tojás
20 dkg cukor
7,5 dkg vaj
a forma kikenéséhez: vaj
a sütéshez: olaj

A díszítéshez
porcukor



ELKÉSZÍTÉS

A citrom héját lereszeljük, majd a liszttel, a tojásokkal, csipetnyi sóval, a cukorral, az olajjal és a tejjel simára keverjük. Lefedjük, és 30 percig állni hagyjuk. Kiolajozott serpenyőben 12 palacsintát sütünk. A krémhez a tojásokat, a cukrot, a citromok levét és reszelt héját kislábasban fakanállal simára keverjük, majd kislángon sűrűre főzzük. Szitán áttörjük, és a vajjal simára keverjük. Vajjal kikenünk egy ugyanakkora átmérőjű tortaformát, mint a palacsinták. Alulra palacsintát teszünk, krémmel megkenjük, erre újabb palacsinta, majd krém jön. Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak. A tetejére palacsinta kerüljön. Forró sütőben átsütjük, majd kihűtjük, és tálra borítjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk. Ha túl vastagnak találjuk a palacsintákat, keverjünk a masszához annyi vizet, amennyi szükséges (de sosem tejet!)!

Vissza az elejére

Cseresznyéstorta

HOZZÁVALÓK

50 dkg cseresznye
4 tojás
12,5 dkg cukor
csipetnyi só
8 dkg liszt
6 dkg + 3 dkg vaj
2,5 dl tej
porcukor



ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat a cukorral és a sóval felverjük, majd beleszitáljuk a lisztet. 6 dkg olvasztott vajat a tejbe keverünk. 1,5 dkg vajjal egy porcelán (agyag) gyümölcstorta-formát kikenünk. A cseresznyét kimagozzuk, leszárítjuk, és a forma aljára szórjuk. Ráöntjük a tésztát, és a maradék vajat rámorzsoljuk. Meleg sütőben készre sütjük. Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.

1 evőkanál cseresznyepálinkát is keverhetünk a tésztába. Fekete cseresznyével készítsük!

Vissza az elejére

Cseresznyés túrótorta

HOZZÁVALÓK

1 vékony kerek piskótatorta
50 dkg tehéntúró
50 dkg cseresznye
2 dl tejszín
7 evőkanál cukor
citromlé
5 dkg mazsola
1 evőkanál zselatinpor
1 tasak piros tortazselé



ELKÉSZÍTÉS

A túrót és a tejszínt botmixerrel jól kikeverjük, 5 evőkanál cukorral, citromlével, mazsolával ízesítjük. A zselatint 1 dl vízben felforralva feloldjuk, amikor langyosra hűlt, a túróhoz keverjük. A tortaformába tett piskótára ráöntjük a túrókrémet, és dermedésig hűtőbe tesszük. Ha csak napok múlva akarjuk fogyasztani, tegyük be a fagyasztóba. Tálalás előtt egy nappal kivesszük a fagyasztóból, és amikor felolvadt, a tetejét megrakjuk magozott cseresznyével. A tortazselét összekeverjük 2 evőkanál cukorral, apránként 2 dl vizet adunk hozzá, és felforraljuk. (Ha befőttel készítjük, a tortazselét a befőtt levével főzzük fel.) Mikor kissé lehűlt, a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a zselé megszilárduljon, majd kivesszük a formából, és forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Vissza az elejére

Cseresznyével töltött táskácskák

HOZZÁVALÓK

1 vékony kerek piskótatorta
50 dkg tehéntúró
50 dkg cseresznye
2 dl tejszín
7 evőkanál cukor
citromlé
5 dkg mazsola
1 evőkanál zselatinpor
1 tasak piros tortazselé



ELKÉSZÍTÉS

A túrót és a tejszínt botmixerrel jól kikeverjük, 5 evőkanál cukorral, citromlével, mazsolával ízesítjük. A zselatint 1 dl vízben felforralva feloldjuk, amikor langyosra hűlt, a túróhoz keverjük. A tortaformába tett piskótára ráöntjük a túrókrémet, és dermedésig hűtőbe tesszük. Ha csak napok múlva akarjuk fogyasztani, tegyük be a fagyasztóba. Tálalás előtt egy nappal kivesszük a fagyasztóból, és amikor felolvadt, a tetejét megrakjuk magozott cseresznyével. A tortazselét összekeverjük 2 evőkanál cukorral, apránként 2 dl vizet adunk hozzá, és felforraljuk. (Ha befőttel készítjük, a tortazselét a befőtt levével főzzük fel.) Mikor kissé lehűlt, a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, hogy a zselé megszilárduljon, majd kivesszük a formából, és forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Vissza az elejére

Csokis dinnyekocsonya

HOZZÁVALÓK

4 evőkanál zselatinpor
2 citrom
50 dkg sárgadinnye
50 dkg görögdinnye
18 dkg cukor
4 evőkanál narancsszörp



ELKÉSZÍTÉS

A citromok levét kinyomjuk. A görögdinnye húsát felkockázzuk, a keletkezett levet kis tálkába gyűjtjük. 3 dkg cukorral megszórjuk, majd 1 citrom levével meglocsoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. 6 dkg cukrot keverünk hozzá. A narancsszörpöt meglangyosítjuk. 1 evőkanál sziruphoz adjuk a zselatin negyedét, hozzáadjuk a turmixolt görögdinnyehúst, majd téglalap alakú tortaforma aljára simítjuk, és 20 percre fagyasztóba tesszük. 1 evőkanál zselatint 1 evőkanál szirupba áztatunk, ehhez adjuk a görögdinnyekockákat és a -levet. Ezt is a formába simítjuk, és újra 20 percre fagyasztóba tesszük. 1 evőkanál zselatint 1 evőkanál szirupba áztatunk, ehhez adjuk a sárgadinnyekockákat és a -levet. A formába simítjuk, és 20 percre a fagyasztóba állítjuk. A maradék zselatint a maradék sziruphoz adjuk, ebbe keverjük a turmixolt sárgadinnyét. Ezt is a formába simítjuk, folpackkal lefedjük, és 4 órára hűtőbe állítjuk. Amikor kész, meleg vízzel teli edénybe mártjuk a formát, végül tálra borítjuk a kocsonyát.

Vissza az elejére

Csokis piskótatorta narancsszósszal

HOZZÁVALÓK

4 tojás
csipetnyi só
10 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj

A szószhoz
5 dl frissen facsart narancslé
4 tojássárgája
10 dkg cukor

A díszítéshez
porcukor



ELKÉSZÍTÉS

A tojásfehérjét csipetnyi sóval habbá verjük, a lisztet átszitáljuk, a csokoládét darabokra törjük, és vízgőz fölött a vajjal együtt megolvasztjuk. A tojássárgákat a cukorral világosra keverjük, állandóan kevergetve hozzáadjuk a csokis vajat, beleszitáljuk a lisztet, és óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát egy kivajazott kipattintható tortaformába öntjük, és készre sütjük. Amikor kész, desszertestálra helyezzük. Kihűtjük, majd porcukorral megszórjuk, és 3 órára hűtőbe tesszük. A szószhoz a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd lassanként hozzáadjuk a felforralt narancslevet, végül kislángon sűrűre főzzük. Áttörjük, kihűtjük, és tálalásig frissen tartjuk. A sütemény mellé kínáljuk.

A vízgőzön történő főzésnél a vizet sose forraljuk erős tűzön, nehogy a rotyogó víz az ételbe kerüljön.

Vissza az elejére



Csokis mandulástorta

HOZZÁVALÓK

20 dkg liszt
csipetnyi só
10 dkg margarin
6 evőkanál víz

A krémhez
3 tojás
12,5 dkg cukor
10 dkg kakaó
10 dkg mandula (őrölt)
5 dkg margarin
3 evőkanál konyak

A díszítéshez
porcukor
mandulaforgács



ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet átszitáljuk, és a sóval, meg a margarinnal gyorsan összedolgozzuk. Annyi vizet adunk hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. Legalább 2 órára hideg helyre tesszük. A krémhez a tojásokat a kakaóval és a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a mandulát, végül a felolvasztott margarint, és a konyakot is beledolgozzuk. A tésztát kivajazott gyümölcstorta-formába simítjuk, a tetejére öntjük a krémet, és forró sütőben készre sütjük. Amikor kész, rácsra borítjuk, és kihűtjük. Porcukorral megszórva, mandulaforgáccsal meghintve tálaljuk.

Könnyebb lesz a torta, ha a krémhez a tojásfehérjét külön kemény habbá verjük. Ezt a többi részhez keverjük, és a recept szerint dolgozunk vele tovább. Mandula helyett mogyoróval vagy dióval is elkészíthetjük, ilyenkor a tetejére is a megfelelő díszítés kerüljön. Az egészet meglocsolhatjuk narancslikőrrel, úgy különlegesen finom lesz.

Vissza az elejére

Csokitorta

HOZZÁVALÓK

25 dkg liszt
1 tojás
12,5 dkg vaj
6 dkg cukor

A krémhez
25 dkg csokoládé
3 tojás
2 tojássárgája
3 dl tejszín

A díszítéshez
porcukor
mandulaforgács



ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk. A vajat kis darabokra vágjuk, a mélyedésbe rakjuk, és elmorzsoljuk a liszttel. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a tésztához adjuk. Ruganyos, sima tésztává gyúrjuk, golyót formálunk belőle, és letakarva egy órára hűtőbe tesszük. Közben a csokit kis darabokra tördeljük, és vízgőz felett megolvasztjuk. A tojásokat, a tojássárgákat és a krémet összekeverjük, és a csokoládéhoz öntjük. A tésztát kinyújtjuk, 23 cm átmérőjű, kivajazott kerek gyümölcstorta-forma aljára simítjuk, és meleg sütőben megsütjük. Amikor kész, a formából kiborítjuk, és grillrácson hagyjuk kihűlni. Porcukorral és mandulaforgáccsal megszórjuk.

A mandulaforgácsot meg is piríthatjuk, így még ízletesebb lesz a torta. Egész mogyorószemekkel is díszíthetjük.

Vissza az elejére

Csokitorony

HOZZÁVALÓK

5-5 dkg mazsola, mandula és mogyoró
1 dl rum
15 dkg csokoládé
8 cl erős kávé
1 kávéskanál őrölt fahéj
12,5 dkg vaj
2,5-2,5 dkg fenyőmag és nem sós pisztácia
3 tojás



ELKÉSZÍTÉS

A mazsolát 3 percre a rumba áztatjuk. A csokoládét kis darabokra tördeljük, majd vízgőzben, a kávét és a fahéjat is hozzáadva megolvasztjuk. Habosra keverjük a vajjal, aztán kihűtjük. A mandulát, a mogyorót és a fenyőmagot tepsiben vagy teflon serpenyőben megpirítjuk. A kihűlt csokikrémhez keverjük egyesével a tojássárgákat, majd a mazsolát, a rumot, végül a mandulát, a mogyorót, a fenyőmagot és a pisztáciát. A tojásfehérjéket csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és ezt is a krémhez adjuk. Folpackkal az oldalán is kibélelt formába simítjuk, a tetejére is folpackot teszünk, és 5 órát hűtőben pihentetjük. A folpackot levesszük, tálra borítjuk, óvatosan a másik folpackot is eltávolítjuk, és felszeleteljük. Ha nem szeretnénk alkoholosan készíteni (például, mert gyerekeknek szánjuk), a mazsolát csak vízbe áztassuk!

Vissza az elejére

Eperkrémes bombák

18 darabhoz

HOZZÁVALÓK

2,5 dl víz
csipetnyi só
1 evőkanál cukor
7,5 dkg vaj
15 dkg liszt
4 tojás

A krémhez
5 dl tej
1 tasak vaníliáscukor
5 dkg cukor
3 tojás
4 dkg liszt vagy kukoricakeményítő
csipetnyi só
25 dkg eper

A díszítéshez
1 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
5 dkg mandulaforgács



ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a vizet megmelegítjük a sóval, a cukorral és a kis darabokra vágott vajjal. Amikor forrni kezd, egy csészényit a liszthez adunk, majd nagylángon, kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és egyesével beledolgozzuk a tojásokat. Kis kerek, sütőpapírral kibélelt tortaformákba osztjuk a tésztát, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük, majd kihűtjük. A krémhez a tejet a cukorral felforraljuk, 2 tojássárgáját és 1 tojást a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Lassanként belekeverjük a tejet, kislángon felforraljuk, még 2 percig főzzük, végül levesszük a tűzről, és kihűtjük. A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá verjük, és a kihűlt krémbe keverjük. Az epret megtisztítjuk, és kis darabokra szeleteljük. A tejszínt kemény habbá verjük. A kihűlt tortácskák tetejét levágjuk, a krémmel megtöltjük, majd eperdarabkákkal megrakjuk, és tejszínhabbal díszítjük. Visszatesszük a "kalapokat", és pirított mandulaforgáccsal megszórjuk.

Vissza az elejére

Epertorta

HOZZÁVALÓK


A tésztához
5 tojás
12 dkg cukor
1 tasak vaníliáscukor
késhegynyi só
15 dkg liszt
15 dkg kukoricaliszt

A díszítéshez
50 dkg eper
40 dkg mascarpone (vagy tejszínkrémsajt)
10 dkg porcukor
6 zselatinlap
1 dl narancslé
1 dl tejszín



ELKÉSZÍTÉS

A tésztához vízgőz felett habosra verjük a tojásokat a cukorral és a vaníliáscukorral. Hozzáadjuk a lisztet, a kukoricalisztet, és jól összekeverjük.A masszát kivajazott tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Az eper felét pürésítjük, majd átpasszírozzuk , és összekeverjük a krémsajttal. Hozzáadjuk a cukrot, és azzal is jól elkeverjük. Kevés hideg vízbe mártva meglágyítjuk a zselatinlapokat , majd a felmelegített narancslében egyenként feloldjuk a zselatinlapokat, és a krémsajthoz keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk. Rásimítjuk a tésztára, és befedjük a félbevágott eperszemekkel.  

Vissza az elejére

Fekete fehér csokikrém

HOZZÁVALÓK

15 dkg főzőcsokoládé
15 dkg fehér csokoládé
4 evőkanál zselatinpor
4 dl tejszín
6 dkg porcukor
1 dl víz

A krémhez
5 dl tej
1 vaniliarúd
4 tojássárgája
10 dkg cukor

A díszítéshez
csokoládédarabkák
kávészemek



ELKÉSZÍTÉS

A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A csokoládét apróra tördeljük, és a víz felében kislángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a zselatin felét. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, a felét a csokihoz keverjük, és a krémet felhasználásig hűtőbe tesszük. A fehér csokoládét kis darabokra tördeljük, a maradék vízben megolvasztjuk, és simára keverjük, majd a többi zselatint és a maradék tejszínt is beledolgozzuk, és ezt is hűtőbe tesszük. A krémhez a tejet a kettévágott vaníliarúddal felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd folyamatosan kevergetve kislángon apránként beledolgozzuk a vaníliás tejet, de nem hagyjuk forrni. Amikor jól besűrűsödött, levesszük a tűzről, és kihűtjük. Tálaláskor minden tányérra 1-1 gombóc fehér és fekete csokoládét teszünk, és a hideg vaníliás krémmel körbeöntjük. Csokidarabkákkal és kávészemekkel díszítjük.

Vissza az elejére

Fahéjas mézes sütemény

10 darabhoz

HOZZÁVALÓK

25 dkg liszt
12,5 dkg cukor
1-1 kávéskanál ánizsmag és szárított élesztő vagy szódabikarbóna
2 szegfűszeg
csipetnyi őrölt fahéj
2 dl tej
12,5 dkg méz

A tetejére
12,5 dkg porcukor
1 tojásfehérje
kevés citromlé



ELKÉSZÍTÉS

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, ebbe tesszük a cukrot és a fűszereket. A tejet a mézzel langyosra melegítjük, majd a liszttel ragadós masszává dolgozzuk. Az élesztőt (szódabikarbónát) is hozzáadjuk. A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, és kivajazott, négyzet alakú formába simítjuk. Langyos sütőben 1 órát sütjük. Amikor kész, tálra borítjuk, és tetszés szerinti formákat vágunk ki belőle. A mázhoz a porcukrot a tojásfehérjével és a citromlével fényesre keverjük. A masszát habzsákba töltjük, a formák széleit ezzel díszítjük.

Vissza az elejére

Fincsi almakarika

HOZZÁVALÓK

6 nagy alma
10 dkg dió
3 púpozott evőkanál cukor
1 dl méz
2 dl tejföl
1-2 dkg margarin



ELKÉSZÍTÉS

Az almákat meghámozzuk, a magházukat kiszúrjuk, a húsukat ujjnyi vastagon felkarikázzuk. Az almakarikákat cukorral elkevert darált dióba forgatjuk, és margarinnal kikent lapos jénai tálba rakjuk. Grill fokozaton addig sütjük, míg a cukor karamellizálódni kezd. A tejfölt mikróban meglangyosítjuk, és belekeverjük a mézet. A diós almakarikákat forrón tálaljuk, és külön edényben meleg mézes tejfölt kínálunk hozzá.

Vissza az elejére

Fűszeres almás

HOZZÁVALÓK

80 dkg alma
25 dkg vajas tészta (mirelit)
2 tojás
2 dl tejszín
8 evőkanál barna cukor
2 evőkanál őrölt fahéj
szerecsendió (reszelt)
8 diógerezd



ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat a tejszínnel, 2 evőkanál cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a durvára vágott dióval habosra keverjük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, kör alakban felszeleteljük. Egy kerek tortaformát zsírpapírral kibélelünk, beletesszük a tésztát, rászórunk 2 evőkanál cukrot, és belesimítjuk a tölteléket. A tetejére szórjuk a maradék cukrot, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Hidegen tálaljuk.

 3 dkg mazsolát 1 órára 1 evőkanál konyakba áztatunk, közben időnként megkeverjük, hogy az alkohol jól átjárja. Lecsöpögtetjük, és a tojásos keverékhez adjuk. Ha melegen tálaljuk, a szeletekre tehetünk 1-1 gombóc fahéjas fagylaltot is.

Vissza az elejére

Gesztenyés alagút mazsolával

HOZZÁVALÓK

1 vékony piskótalap
50 dkg gesztenye (mirelit, massza)
3 dl tejszín
porcukor
1 evőkanál zselatinpor
5 dkg mazsola
5 cl rumaroma vagy rum
10 dkg tortabevonó csokoládé
2 evőkanál étolaj



ELKÉSZÍTÉS

Egy fémből készült, U alakú forma (őzgerinc) oldalát kibéleljük alufóliával, és a pereménél körbevágjuk. A fóliát kivesszük, kiterítjük, és az átgyúrt gesztenyemasszát kézzel szétnyomkodjuk vagy kinyújtjuk a fóliával megegyező nagyságúra. Fóliával együtt belehelyezzük a formába, melynek a két végét is kibéleljük fóliával. A töltelékhez a tejszínt kézzel vagy géppel felverjük, és amikor már majdnem kemény, fokozatosan hozzáadunk 2-3 evőkanál porcukrot. Belekeverjük a rumba vagy rumaromával ízesített vízbe áztatott mazsolát, végül a zselatint kevés meleg vízben feloldva. A cukrozott tejszínkrémet a kibélelt formába töltjük, és hűtőbe tesszük. 15-20 perc múlva, amikor szilárdul, méretre vágott, vékony piskótával lezárjuk a formát. Másnapig hűtjük, majd a formából kiborítjuk. A fóliát eltávolítjuk, szobahőmérsékleten addig pihentetjük, hogy a gesztenye teteje ne legyen deres, és utána olajjal elkevert olvasztott csokoládéval bevonjuk. Meleg vízbe mártott éles késsel felszeleteljük.

Vissza az elejére

Gránátalmás torta

HOZZÁVALÓK

4,5 dkg liszt
3 dkg kukoricakeményítő
3 tojás
csipetnyi só
23,5 dkg kristálycukor
4 alma
1 citrom
2 gránátalma
4 evőkanál birsalmadzsem
2 dkg porcukor
a forma kikenéséhez vaj



ELKÉSZÍTÉS

A lisztet és a kukoricakeményítőt átszitáljuk. A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat 7,5 dkg cukorral, 5 percig elektromos habverővel verjük, majd hozzáadjuk a lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Vajjal kikent kerek tortaformába öntjük a masszát, és meleg sütőben készre sütjük (kb. 25 perc). Akkor jó, ha ujjunkkal megnyomva, a tészta rugalmasan visszapattan. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, negyedekre vágjuk, felszeleteljük, és kevés citromlével meglocsoljuk. 5 dl vizet a maradék citromlével és cukorral felforralunk, majd 2 percig kislángon főzzük. Hozzáadjuk az almaszeleteket, és még 5 percig főzzük, míg az alma megpuhul, majd a szeleteket lecsöpögtetjük, és kihűtjük. A gránátalmákat kettévágjuk, kimagozzuk. A dzsemet meglangyosítjuk, ezzel a kész tortát meglocsoljuk, a tetejére rendezzük az almaszeleteket, a gránátalmával megszórjuk, és porcukorral díszítjük.

Vissza az elejére

Geszetnyés gyümölcstorta

HOZZÁVALÓK

1 vékony, kör alakú piskótalap
2 evőkanál baracklekvár
25 dkg gesztenye (mirelit, massza)
1 kg vegyesen körte alma
1 citrom (leve)
10 dkg cukor
szegfűszeg
fahéj

A krémhez
3 dl tej
2 tojássárgája
1 tasak vaníliaízű pudingpor
5 dkg cukor
3 dl tejszín
1 teáskanál zselatin

A díszítéshez
szederszemek
citromfű
5 dkg csokoládé



ELKÉSZÍTÉS

A gyümölcsöket meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. Annyi citromlével, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített vízben, amennyi épp ellepi, puhára főzzük, majd a levéből kiszedve kihűtjük. A pudingport tojássárgájával, cukorral, tejjel összekeverjük, és sűrűre főzzük. A piskótalapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, és belehelyezzük egy tortaformába. Ráreszeljük a kiolvasztott gesztenyemasszát, rárakjuk a gyümölcsdarabokat. A kihűlt pudingos krémhez hozzákeverjük a felvert tejszínhabot, a felolvasztott zselatint , és ráöntjük a torta tetejére. Hűtőbe tesszük, amíg a krém megdermed. Tálalás előtt olvasztott csokoládéval rácsosan díszítjük a tetejét, és fürtszerűen szederszemeket rakunk rá.

Vissza az elejére

Körtés sütemény

HOZZÁVALÓK

4 (kb. 50 dkg) császárkörte
5 dkg vaj
5 dkg kukoricakeményítő
5 dkg cukor
4 tasak vaníliáscukor
3 tojás

1 evőkanál olaj
1 kávéskanál vaníliaaroma
5,5 dkg liszt
fél tasak élesztőpor
2 evőkanál rum



ELKÉSZÍTÉS

A körtéket meghámozzuk, négyfelé vágjuk, a magházukat kivágjuk. A vajat megolvasztjuk, a vaníliáscukorral elkeverjük, és enyhén barnára pirítjuk. A körtéket megforgatjuk a pirított cukorban, majd félretesszük. A tojásfehérjét csipetnyi sóval habosra keverjük. A tojássárgákat, az olajat, a vaníliaaromát és a cukrot simára keverjük, majd belekeverjük a lisztet, az élesztőt és a keményítőt, végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot. Kerek teflontepsibe rendezzük a körtéket, és ráöntjük a tésztát. Meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Amikor kész, rummal meglocsoljuk, és cukorral megszórjuk. Langyosan tálaljuk.

Vissza az elejére

Majomkenyér

HOZZÁVALÓK

2 dl joghurt
6 dkg liszt
1 dl olaj
30 dkg porcukor
2 tojás
1 tasak sütőpor
1 kg banán
1-2 dkg margarin
fahéjas porcukor



ELKÉSZÍTÉS

A lisztet a sütőporral elvegyítjük. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a porcukrot és a tojásokat, majd fakanállal egyneműre dolgozzuk. A banánt kis kockákra vágjuk, és belekeverjük masszába. Kis fém kosárkaformákat margarinnal kikenünk, kilisztezünk, és mindegyikbe banános tésztát kanalazunk. Közepes hőmérsékletű sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Tálalás előtt a tetejét fahéjas porcukorral megszórhatjuk.

Vissza az elejére