Hal étkek

Ételek halból
Dunai halászlé
Dunai halászlé 1.
Dunai halászlé 2. (rétegesen)
Dunai halászlé 3. (Dunaújvárosiasan)
Dunai halászlé vegyes halból 1.
Dunai halászlé vegyes halból 2.
Bajai halászlé 1.
Bajai halászlé 2.
Bajai halászlé 3.
Bajai halászlé 4. (a Hortobágyi Halgazdaság RT. receptje)
Paksi halászlé
Dunakömlődi halászlé 1.
Dunakömlődi halászlé 2.
Halászlé halászosan
Dunapentelei halászlé (Gregor szerint)
Bácskai halászlé
Pontypaprikás
Amurpaprikás
Halászlé a magam módján (lé tésztával)
Kató-féle halászlé
Fajszi halászlé
Révfalusi regős halászlé
Tiszai halászlé
Tiszai halászlé 1. (szegedi)
Halászlé Gregor-módra
Tiszai boros halászlé
Szegedi halászlé (régi recept)
Szegedi halászlé (Tutsek Anna)
Tejfölös ponty
Pityókás ponty (Hegyiné)
Tejben párolt hal (Kalmár Zoltánné)
Amur paprikásan
Halpörkölt (Vízvári Mariska)
Halpaprikás 1 (Vízvári Mariska)
Halpaprikás 2 (Földi János)
Paprikás ponty (Krúdy Gyula)
Harcsa kékre főzve
Csuka káposztásan
Pontyrolád ecetes hagymával
Fogas molnárné módra
Rántott ponty
Rácponty 1.
Rácponty 2. (Krúdy Gyula)
Ponty rácosan
Zombori ráchal
Hideg rántott hal pácolása
Töltött ponty
Fokhagymás ponty
Kolbásszal tűzdelt fokhagymás balinsült
Roston sült süllő
Fogas á la Krúdy
Szalonnás hal
Szalonnás pontyszelet
Keszeg avas szalonnával
Pisztráng nyárson sütve
Sárban sült kárász

Ételek halból

A halak húsa sok teljes értékű fehérjét, A- és D-vitamint, valamint ásványi sókat tartalmaz. A halhús könnyen emészthető és nagyon tápláló. Friss hal kopoltyúja élénkvörös, szeme tiszta, nincs szaga és a vízben alámerül.

A hal tisztítását a hal fejére mért erős ütéssel kezdjük, majd a pikkelyekkel borított hal pikkelyeit kell eltávolítani. Ez kétféleképpen történhet. A pikkelyréteg és a bőr közé szúrunk éles késsel és a pikkelyréteget lefejtjük, vagy a kés élével a pikkelyeket lekaparjuk. Ezután a hal hasát a fej felé haladva felvágjuk és óvatosan kivesszük a belsőségeket. A májat és az ikrát megtisztítjuk és felhasználásig félretesszük. Vigyázzunk, hogy az epe ki ne szakadjon, mert elszínezi és élvezhetetlenné teszi a halat. A hal fejét levágjuk és megtisztítjuk. Szemét kiemeljük, kopoltyúlemezkéit és keserűfogát kivágjuk. A halderéknál kivágjuk az uszonyokat és a farkat. A halat hideg vízben jól megmossuk és felhasználásig hűtőben tároljuk.

A halak felbontásának befejező művelete a filézés és beirdalás. Előbbi azt jelenti, hogy a gerinc mentén éles késsel felvágjuk a hal húsát és a gerinccsont mentén haladva lefejtjük a halhúst. Az így kapott halhúst nevezzük halfilének. A visszamaradt gerinccsontot halalaplé készítéséhez felhasználhatjuk. A szálkás halaknál szükség van beirdalásra. Ez azt jelenti, hogy a halfilét bőrös oldalára fektetjük és éles késsel 1 mm sűrűségben átvágjuk a szálkákat. Vigyázzunk, hogy a bőrt ne vágjuk át!

A halat felhasználás előtt 1-2 órával be kell sózni, hogy a só jól átjárja a húst, íze így kellemesebb lesz.

Néhány Magyarországon megtalálható, leggyakrabban használt hal jellemző tulajdonságai:

A süllő és a fogas egy halfaj, a hal súlyától függ az elnevezés. Az 1,5 kg alatti példányokat süllőnek, az e fölöttieket fogasnak nevezzük. Ezen halak a legnemesebb fehér húsú magyar halak. Testét pikkelyek borítják, húsa finom rostozatú, szálkamentes.

A pisztráng a tiszta vizű hegyi patakokban él. Fehér húsa ízletes, szálkamentes. Testét pikkelyek borítják. A vízből kifogva csak rövid ideig él, ezért azonnal fel kell használni.

A harcsa külső jellemzői közé tartozik a lapos fej, a széles száj, pikkely nélküli test és szürkés szín. Fehér húsa jóízű, szálkamentes. Tisztításakor bőrét lehúzzák, a nagyobb példányokról még a zsírt is el kell távolítani. A harcsa a 3-4 kg-os súlyig a legjobb.

A csuka és a keszeg is fehér húsúak. Mindkettő ízletes, de erősen szálkás. Testüket pikkely borítja, a pikkely színe a csukánál sötétzöldtől a szürkéig terjedhet, a keszegé ezüstös.

A ponty Magyarországon talán a legismertebb, legkedveltebb hal, a magyarosan készített halételek legmegfelelőbb alapanyaga. Barna húsú, eléggé szálkás, de nagyon ízletes. Leggyakrabban a folyami ponttyal és a tükörponttyal találkozunk, ismert még a vadponty is.

A folyami ponty testét mindenhol pikkely borítja, míg a tükörpontyét csak helyenként.
A tükörponty szélesebb, általában zsírosabb, mint a folyami. A vadponty szokatlanul nagyméretű, súlya 10-15 kg is lehet és a többi pontyhoz viszonyítva kevésbé zsíros.

A kecsege testét zöldesszínű bőr borítja, feje jellegzetesen hosszúkás, hegyes. Nincs gerince, helyén csak egy gerinchúr található. Húsa gyenge rostozatú, nagyon finom ízű.

Vándorhalakhoz tartozik a lazac és az angolna . Előbbi a legízletesebb halak közé tartozik. Pikkelyei ezüstösek, húsa rózsaszínű. Súlyuk általában 4-5 kg, de nem ritka a 30 kg-os példány sem. Ikrájából a legjobb minőségű kaviár készíthető. Az angolna keskeny, hosszúkás alakú, pikkely nélküli hal. Húsa szálkamentes, jóízű, de kicsit zsíros.

Vissza az elejére

Halászlevek

Dunai halászlé

A Duna mentén a halászlevet pontyból, sok hagymával, házpaprikával, tésztával készítik, semmi passzírozás, ugyanis a dunai halászlének elkészítési módja a jófajta paprikában, a sok hagymában és halban rejlik.

Miért is eszik tésztával a dunai halászlét?

Ennek a régi időkre visszamenő hagyományai vannak. Eredetileg a vízimolnároktól származik. Tudniillik, a vízimolnárok a fizetésen felül egy tányér étellel is el kellett, hogy lássák az alkalmazottakat, a fiatal, jó étvágyú molnárlegényeket....

Adott volt a hal, adott volt a liszt. A legegyszerűbb az volt, ha a hallevesbe, a halászlébe gyúrt tésztát is főztek. A molnárné feladata volt mindez. Aztán Kalocsa, Paks, Baja környékének híres étele lett a halászlé.

A dunai halászénak is vannak "vállfajai", változatai?

Teljesen másképpen főzik Komáromban, másképpen Pakson, Baján és másképpen főzik az Al-Dunán.

Miért nem passzírozzák a dunai halászlevet?

A Duna mellett, a homokon tradicionális paprikatermő területek helyezkednek el (Kalocsa, Bogyiszló stb.). Sok a paprika és annak nagyon jó a minősége. A sűrítést egyszerűbb és olcsóbb volt a paprikával megcsinálni, mint a halfélék passzírozásával (és akkor még nem is beszéltünk a gyönyörű színéről.)

Üzletben vásárolt, úgynevezett "téglapor"-ból senki ne próbáljon meg halászlét főzni. Abból barna színű "halleves" lesz, aminek semmi köze a halászléhez. Ugyanez vonatkozik a szárított hagymafélékre, vagy az élelmiszergyárakban előállított "halászlékockákra", illetve "halászléporokra" is. Ezek a termékek szombati gyors meleg leves előállítására alkalmasak és nem a kulináris élvezetek csúcsának a halászlének az elkészítésére. Úgyszintén nem alkalmasak a tengeri halak sem a magyar halászlé előállítására. Pontynak minimum kell benne lennie, a többi halfajta pedig csak javít rajta.

A halászlé lényege

1. A hal

A legfontosabb a ponty. A többi hal csak kiegészítője lehet, amely javítja a halászlét.
A fehérhúsú (egyébként drágább) halakat, mint a csuka, vagy a süllő használjuk fel sültek, egyéb halételek készítéséhez. Kár lenne értük, hiszen szétesik a húsuk. Tengeri hal semmi esetre sem illik a magyar halászlébe.

2. A hagyma

A halászléfőzéshez csak az úgynevezett "öreg" hagyma alkalmas. Aki igazán ad magára, az tartalékol mindig a tavalyi vöröshagymából, mert a zöldhagyma, vagy a szárastól árult úgynevezett főzőhagyma nem alkalmas erre a célra. Ne próbálkozzunk hagymakrémmel, vagy szárított hagymával.

3. A paprika

Az egyik legfontosabb, vagy talán a legfontosabb alkotórésze a jó halászénak a jófajta paprika. Ez messziről felismerhető a színéről, közelebbről az illatáról, egészen közelről pedig az ízéről. Nem tájegységet akarok megjelölni, hiszen jó házipaprikát szinte mindenfelé készítenek. Híres a szegedi, a kalocsai, a bogyiszlói, a cecei stb. .... paprika. Az üzletekben akármilyen gyönyörűen is van csomagolva, meg ólomzár, meg nemzetiszín szalag - mégsem az igazi a tartalom.

Vissza az elejére

Dunai halászlé 1.

HOZZÁVALÓK

1 kg ponty
15 dkg hagyma
5 dkg házipaprika
2 dkg só
2-3 cseresznyepaprika
4 adag gyufatészta


ELKÉSZÍTÉS

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.

Vissza az elejére

Dunai halászlé 2. (rétegesen)

HOZZÁVALÓK

1 kg ponty, harcsa, törpeharcsa
2 fej hagyma
édes és csípős házipaprika

ELKÉSZÍTÉS

A karikára vágott hagymát és a halszeleteket a bográcsba rétegesen rakom le. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Forráskor, ahol buzog, beleszórom a paprika felét. Csak rázogatva főzöm, sohasem keverem. A főzés vége felé beleteszem a tejet és az ikrát, majd a paprika maradékát.

Vissza az elejére

Dunai halászlé 3. (Dunaújvárosiasan)

HOZZÁVALÓK

1,5 kg ponty
0,5 kg apróhal (kárász, keszeg stb.)
3 fej hagyma
10 dkg édes paprika
1 erőspaprika
csuszatészta

ELKÉSZÍTÉS

Az apróra vágott hagymát a bográcsban 1 liter vízben félóra hosszat főzöm. Beleteszem a halszeleteket a fejjel és a farkával együtt. Megpaprikázom, sózom, annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Csak rázogatva főzöm, nem szabad keverni. Félórai főzés után főtt csuszatésztával tálalom.

Vissza az elejére

Dunai halászlé vegyes halból 1.

HOZZÁVALÓK

1 kg vegyes hal
15 dkg hagyma
3 dkg paprika
2,5 dkg só
5 dkg paradicsom
5 dkg zöldpaprika (esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó)
5 dkg burgonya
4 adag kockatészta
2-3 cseresznyepaprika

ELKÉSZÍTÉS

A megtisztított halat darabokra vágom és egy lábasba teszem. A hagymát apróra vágom, a sóval, a paprikával, a paradicsommal, a paprikával, a kockára vágott burgonyával együtt a halra dobom. 3 liter vízzel felöntöm, beleteszem a cseresznyepaprikát. Erős tűzön 40 percig forralom. A halat kiszedem, a levét leszűröm és kockatésztát főzök ki benne. Erre tálalom a levet és a főtt halat.

Vissza az elejére

Dunai halászlé vegyes halból 2.

HOZZÁVALÓK

0,5 kg ponty
0,5 kg harcsa
50 dkg süllő
30 dkg kecsege
25 dkg hagyma
3 dkg paprika
2,5 dkg só
5 dkg paradicsom
10 dkg zöldpaprika (télen lecsó)

ELKÉSZÍTÉS

A megtisztított halat 6-8 dkg-os darabokra vágom és besózom. A hagymát apróra vágom, a halfejekkel, gerincekkel, farokkal és uszonyokkal, paprikával háromnegyed óráig főzöm.

A levet leszűröm, ráöntöm a besózott halakra. Hozzáteszem az esetleges ikrát, tejet, paprikát és paradicsomot, majd 25 percnyi forralás után kész.

Vissza az elejére

Bajai halászlé 1.

HOZZÁVALÓK


1 kg ponty
15 dkg hagyma
5 dkg házipaprika
2 dkg só
10 dkg paradicsom
5 dkg zöldpaprika(esetleg ennek megfelelő mennyiségű lecsó)
2-3 cseresznyepaprika
4 adag gyufatészta

ELKÉSZÍTÉS

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem és sűrűn beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor kiforrta a habját, beleteszem a sót és a paprikát, a paradicsomot és a paprikát, valamint a cseresznyepaprikát. Erős tűzön egy órai forrást követően kifőtt és leöblített gyufatésztára tálalom a levet, majd ezt követően a halszeleteket fogyasztjuk el.

Vissza az elejére

Bajai halászlé 2.

HOZZÁVALÓK

1 kg ponty
25 dkg vegyes hal: törpeharcsa, csuka, keszeg stb.
2 fej közepes hagyma
2 púpozott ek. őrölt pirospaprika
(az egyik kanál édesnemes, a másik erős paprika legyen!)
2 dkg só
1 kis paradicsom
1 kis hegyes zöldpaprika
1 cseresznyepaprika
1/4 dl vörösbor

ELKÉSZÍTÉS

Az apróra vágott hagymát beletesszük a bográcsba, rátöltünk 11 dl hideg vizet, beledobjuk a már 2 órával előbb feldarabolt és besózott halat, és feltesszük főni. Mikor forrni kezd (vigyázzunk, a keletkezett szürkés habot leszedni nem szabad!), beleszórjuk az őrölt pirospaprikát, tetejére dobjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, cseresznyepaprikát, beleöntjük a bort. A főzés időtartama alatt keverni tilos! Helyette időnként megrázogatjuk a bográcsot.

A forrástól számított kb. 35-40 percig egyenletes rotyogtatás után kóstolással döntjük el, harmonikusak-e már az ízek? Az esetleges ikrát, tejet a főzés befejezése előtt kb. 10 perccel dobjuk bele. Minden perc számít, de egyre vigyázzunk: a halnak nem szabad szétfőnie ! Baján tálaláskor frissen főtt hosszúmetéltet is adnak hozzá.

Vissza az elejére

Bajai halászlé 3.

HOZZÁVALÓK

1,5 kg ponty
kb. 20 dkg vöröshagyma
6-7 dkg sárközi jófajta paprika

1 paradicsom
1 zöldpaprika (télen ennek megfelelő mennyiségű lecsó)
bajai halászlétészta

ELKÉSZÍTÉS

"A halat lepikkelyezem, megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, egy késpengével lepattintom a keserűfogát (ez nagyon fontos, mert különben eldobhatjuk az egészet !). A hagymát apróra vágom, 3-3,5 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mintegy 10 perc elteltét követően sózom, beledobom a házipaprikát, a paradicsomot és a paprikát, esetleg a cseresznyepaprikát. Erős tűzön kb. fél óráig forralom. Főtt halászlé tésztával tálalom. Utána túrós csuszát kínálok sok szalonnapörccel. "

Vissza az elejére

Bajai halászlé 4.

(a Hortobágyi Halgazdaság RT. receptje)

HOZZÁVALÓK

Egy hortobágyi halászléalap nevű fagyasztott készítmény hátoldalán olvastam a következő receptet 2000 decemberében. (... hát, nem így készül a bajai halászlé ...)

2 kg ponty, vagy vegyes hal
2-4 db halfej
200 g vöröshagyma
1 db zöldpaprika
1 db burgonya
1 db paradicsom
fűszerpaprika
liszt
tojás

ELKÉSZÍTÉS

"A megtisztított halat ujjnyi szeletekre vágjuk, lesózzuk. A halfejet szeletelt vöröshagymával, zöldpaprikával, burgonyával, paradicsommal, hideg vízben feltesszük főzni. Amikor a habját elforrta, meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk és kb. 1,5-2 órát lassan forraljuk, majd leszűrjük. Közben a lisztből és a tojásból gyúrt tésztát készítünk, széles metéltet vágunk belőle, kifőzzük leöblítjük. A leszűrt halalaplébe belefőzzük a haldarabokat. A főtt tésztát tálba tesszük, rámerjük a forró halászlevet és a haldarabokat."

Vissza az elejére

Paksi halászlé

HOZZÁVALÓK

1,5 kg ponty
20 dkg hagyma
6 dkg cecei házipaprika
3 dkg só
3-4 cseresznyepaprika
6 adag tészta

ELKÉSZÍTÉS

A pontyokat megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom, kb. 4 liter vízbe felteszem főni a halakkal együtt. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét (így szebb színe lesz) és még öt percig forralom. Kifőtt metélttésztával tálalom.

Vissza az elejére

Dunakömlődi halászlé 1.

HOZZÁVALÓK

1 kg ponty
35 dkg vöröshagyma
4 dkg házipaprika
2 dkg sűrített paradicsom
2 dkg só
2-3 cseresznyepaprika
4 adag gyufatészta

ELKÉSZÍTÉS

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát, majd besózom és a sóban egy órán át állni hagyom. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy húsz-huszonöt percnyi forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt gyufatésztával tálalom.

Vissza az elejére

Dunakömlődi halászlé 2.

HOZZÁVALÓK

1 kg ponty
20 dkg vöröshagyma
pirospaprika

egy doboz Pritamin paprikapüré
cseresznyepaprika
metélttészta

ELKÉSZÍTÉS

A pontyot megtisztítom, fejét, farkát levágom, törzsét felszeletelem, beirdalom, késpengével lepattintom a keserűfogát, kiveszem a kopoltyút, majd besózom és a sóban egy órán át állni hagyom. A hagymát apróra vágom, 3 liter vízbe felteszem főni a hallal együtt. Mikor forr beleteszem a paprika felét, a Pritamint, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy húsz-huszonöt percnyi forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Kifőtt metélttésztával tálalom.

Vissza az elejére

Halászlé halászosan

HOZZÁVALÓK

1 kg hal
2 fej hagyma
paprika

cseresznyepaprika

ELKÉSZÍTÉS

A halat megtisztítom, felszeletelem és osztályozom. A bogrács aljára teszem az apróra vágott hagymát, erre a halfejeket, farkakat, uszonyokat. A tetejére jön a halszelet. Sózom, paprikázom és felöntöm vízzel. 35-40 percnyi erős forralás után tálalható.

Vissza az elejére

Dunapentelei halászlé (Gregor szerint)

HOZZÁVALÓK

1 kg körüli ponty
10 dkg vöröshagyma
2 dkg paprika

1 cseresznyepaprika

ELKÉSZÍTÉS

"A megtisztított pontyot a hasa alján felhasítjuk, a belsejét kipucoljuk. Levágjuk a fejét, melyből a keserűfogat eltávolítjuk. A halat 3 ujjnyi széles szeletekre vágjuk. A bogrács aljára egy sor apróra vágott hagymát, egy sor halat teszünk, amit behintünk pirospaprikával, sóval, majd ismét hagymát, halat, paprikát, sót teszünk. Ezt úgy ismételjük, hogy felülre hal kerüljön. Annyi vizet öntünk rá, hogy a halat jól ellepje, majd beletesszük a cseresznyepaprikát és a forrástól számítottan 40 percig főzzük. Amikor megfőtt, kiszedjük a halat egy tálba, a levet leszűrjük és a halra öntve tálaljuk. (Készítik úgy is, hogy a leszűrt léhez passzírozzák a hagymát és a léhez meleg vízben oldott 2 db szegedi halászlékockát öntenek és a levet megforrósítva a halra öntik.)"

Vissza az elejére

Bácskai halászlé

HOZZÁVALÓK

2-2 szelet harcsa, ponty, kecsege, csuka
30-40 dkg apróhal
3 fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 dl bor
paprika

1 cseresznyepaprika

ELKÉSZÍTÉS

A megtisztított apróhalat felteszem kb. 1 órára hideg vízbe főni. Ezalatt egy nagyobb edényben felteszem az apróra vágott hagymát és a halszeleteket. Az apróhalakat áttöröm és a levével együtt beleteszem a halszeletes edénybe. Forráskor hozzáadom a felkarikázott paprikát, paradicsomot, a bort és megsózom. Mikor majdnem kész, akkor teszem bele a töröttpaprikát. Kifőtt metélttésztával tálalom.

Vissza az elejére

Pontypaprikás

HOZZÁVALÓK

1,5 kg-nyi pontyszelet
8 dkg zsír
egy nagy fej hagyma
2 zöldpaprika
1 paradicsom
1 pohár tejföl
paprika
1 ek liszt

ELKÉSZÍTÉS

Az alaposan megtisztított szeleteket sóval bedörzsölöm és állni hagyom. A hagymát nagyon apróra vágom. A hagymát a zsírban sárgára pirítom, rászórom a pirospaprikát, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát. Kevés vízzel öntöm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzákeverem a habarást. Még néhány percig forralom, majd nokedlivel, vagy túrós csuszával tálalom.

Vissza az elejére

Amurpaprikás

HOZZÁVALÓK

1,5 kg-nyi amurderék
5 dkg zsír
egy nagy fej hagyma
2 zöldpaprika
1 paradicsom
1 pohár tejföl
paprika
4 dkg liszt

ELKÉSZÍTÉS

A megtisztított szeleteket sóval bedörzsölöm és állni hagyom. Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítom, rászórom a pirospaprikát, beleteszem a halszeleteket, a cikkekre vágott paradicsomot, a felkarikázott paprikát. Kevés vízzel öntöm fel. Mikor a hal megpuhult, hozzákeverem a habarást. Még néhány percig forralom, majd galuskával tálalom.

Vissza az elejére

Halászlé a magam módján (lé tésztával)

HOZZÁVALÓK

1 kg pontyfej és farok
két nagy fej hagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom, (télen ezek helyett 2 ek. lecsó)
3 ek. paprika
cseresznyepaprika

ELKÉSZÍTÉS

Aki a levet szereti tésztával, vagy kenyérrel, annak ez a receptje. A legtöbb kocsonyásító anyag ezekben a részekben található. A fejekből kipattintom a keserűfogakat. A fejet, farkat az apróra vágott hagymával együtt 2 liter vízbe felteszem főni. Mikor forr beleteszem a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy huszonöt-harminc percnyi forrást követően beleteszem a paprika másik felét és még öt percig forralom. Főtt halászlétésztával, puha kenyérrel és a benne főtt cseresznyepaprikával tálalom.

Vissza az elejére

Kató-féle halászlé

HOZZÁVALÓK

1 kg halaprólék
1,5 kg ponty
0,5 kg apróhal (kárász, keszeg)
3 vöröshagyma
10 dkg édes paprika

erős paprika

ELKÉSZÍTÉS

"A halat kibelezzük, megtisztítjuk a pikkelyétől, szeletekre vágjuk, megsózzuk. Bográcsba, vagy levesesfazékba tesszük az apróra vágott hagymát, felöntjük vízzel és több, mint fél óráig főzzük. Ha megfőtt a hagyma, hozzáztesszük a halszeleteket a fejjel és a farkával együtt. Megpaprikázzuk, rövid ideig még forraljuk, felöntve annyi vízzel, amennyi levest akarunk. A hal nagyon hamar megfő, keverni nem szabad, csak rázogatni. Csuszatésztával tálaljuk."

Vissza az elejére

Fajszi halászlé

HOZZÁVALÓK

Fél kg apróhal
fél kg nagyobb hal (ponty, harcsa, kecsege stb.)
5 dkg zsír
3 nagy fej hagyma
1 ek paprika

halászlétészta

ELKÉSZÍTÉS

A bográcsban felhevítem a zsírt, a hagymát apróra vágom és a zsírban megpirítom, meghintem a paprikával, és felengedem kb. 3 liternyi vízzel. Mikor forr, beleteszem az apróhalat és háromnegyed órán át időnként rázogatva főzöm. Áttöröm, leszűröm, sózom és lében megfőzöm a halszeleteket. A végén belefőzöm a gyufatésztát és úgy bográcsostul tálalom.

Vissza az elejére

Révfalusi regős halászlé

HOZZÁVALÓK

1 kg halaprólék
1,5 kg pontyszelet
5 dkg zsír
1 nagy fej hagyma
2 paprika
2 paradicsom
20 dkg leveszöldség
50 dkg burgonya
2 dl száraz fehérbor
4 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma


erős paprika

ELKÉSZÍTÉS

A bográcsban felhevítem a zsírt, a hagymát apróra vágom és a zsíron megpirítom, meghintem a paprikával, és beleteszem a halaprólékot. Felengedem kb. 3 liter vízzel. Beleteszem a paprikát, a paradicsomot, a leveszöldséget, a cseresznyepaprikát. Mikor megfőtt, kiszedem a zöldséget, a többit pedig átpasszírozom. Az így nyert alaplébe beleteszem a pontyderékszeleteket, a feldarabolt burgonyát, a bort, a babérlevelet. Jól összeforralom, készre főzöm. Tálaláskor beleteszem a tejfölt és a felkarikázott zöldséget.

Vissza az elejére

Tiszai halászlé

1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amely közhírré teszi a "Halpaprikás halászosan" nevű ételnek az elkészítési módját. Ennek, mármint a "halászos módnak..." a lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre teszünk bele a bográcsba.

A régi tiszai halászlérecepteket megfigyelve észrevehető, hogy hajdanán nem passzírozták át a levet, hanem a dunai módhoz hasonlóan készítették.

Vissza az elejére

Tiszai halászlé 1. (szegedi)

HOZZÁVALÓK

Fél kg apróhal
1 kg ponty
15 dkg hagyma
3 dkg édes-nemes paprika
2 dkg só
1 cseresznyepaprika
3 dl száraz fehérbor

ELKÉSZÍTÉS

A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom. Az apróhalakat 3 liter vízbe felteszem főni, majd áttöröm. A levébe belerakom a pontyot, az áttört apróhalat és a hagymát. Mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét, illetve a bort és még öt percig forralom.

Vissza az elejére

Halászlé Gregor-módra

" Vegyünk két kb. 2 kg-os pontyot, 5-6 db halfejet és 1 kg halbelsőséget. A két halat lepikkelyezzük, felbontjuk, fejét levágjuk. Felszeletelés után besózzuk. A halfejeket 5-6 apróra vágott vöröshagymával együtt kb. 1 órán keresztül bő vízben megfőzzük (só nélkül), majd a nagyobb csontokat eltávolítva átpasszírozzuk. Az így kapott, nem valami bizalomgerjesztő lében feloldunk 4 db halászlékockát, tetszés szerint sózzuk, paprikázzuk és felforraljuk. Mikor már lobogva forr, beleengedjük a halszeleteket, 1/4 óráig főzzük teljes lángon. (Egy evőkanál ecetet tegyünk a lébe, akkor nem fő szét a hal!) Ezután óvatosan hozzáadjuk az előre besózott haltejet és ikrát, majd még 10 percig főzzük. Tálaláskor ízlés szerint még cseresznyepaprikát adhatunk hozzá. "

Vissza az elejére

Tiszai boros halászlé

HOZZÁVALÓK

1 kg ponty
fél kg apróhal
20 dkg hagyma
3 ek. szegedi paprika
1 cseresznyepaprika
1 dl száraz fehérbor (pl. rizling)

ELKÉSZÍTÉS

A halakat megtisztítom, fejüket, farkukat, uszonyaikat levágom, a ponty törzsét felszeletelem, késpengével lepattintom a keserűfogát. A hagymát apróra vágom. A pontyfejet, farkat és az apróhalakat a hagymával 3 liter vízbe felteszem főni, majd átpasszírozom. A levébe belerakom a pontyszeleteket, mikor forr beleteszem a sót és a paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát. Mintegy félórai forrást követően beleteszem a paprika másik felét, illetve a bort és még öt percig forralom.

Vissza az elejére

Szegedi halászlé (régi recept)

" Többféle halat: harcsát, kecsegét, pontyot, tokot kell választani, megtisztítani, megmosni, s azután fölbontani (a fölbontásnál vigyázzunk, hogy az epehólyag el ne fakadjon). Ha nem rendelkezünk mind a négy féle hallal, elég három, sőt kétféle is: de lehet harcsából, vagy pontyból magából is ízletes paprikást főzni. Bográcsba vagy lábasba öntsünk 1-2 ujjnyi sós vizet, tegyük rá a darabokra vágott halat azon véresen, de a bográcsot ne rakjuk tele, a forrásra legalább két ujjnyi helyet hagyjunk, öntsünk rá vizet halszínig és tegyük a tűzre. Ha főlés közben kezd habzani, megfelelő mennyiségű karikákra vágott vöröshagymát szórunk tetejére, a habra rakjuk kanalanként a paprikát és ide-oda rázogatással akadályozzuk meg az odaégéstől. Forrás közben meg kell ízlelni és ha szükséges utánasózni, paprikázni; soha se kell föltevéskor annyi sót, paprikát beletenni, hogy az elég legyen, mert akkor igen könnyen elfűszerezhetjük. "

Vissza az elejére

Szegedi halászlé (Tutsek Anna)

" Az igazi halászléhez mindig eleven halat vegyünk, mert csak így ízletes a hal igazán. Vegyünk egy kisebb kecsegét, harcsát és pontyot. Tisztítsuk meg és mossuk meg addig, amíg föl nem bontottuk, mert a hal sokkal ízletesebb, ha a vérével együtt főzzük meg. A megtisztított, megmosott halat két ujjnyi vastagságú darabokra szeljük. Három kisebb halhoz karikára vágunk három fej vöröshagymát, ezt sóval és néhány apró hallal megfőzzük, majd szitán áttörjük és vízzel föleresztjük; teszünk hozzá egy bádogkanál szegedi paprikát, egy kevés paradicsomot, belerakjuk a halat úgy, hogy a lé ellepje és gyors tűzön vagy húsz percig egyenletesen főzzük. Kavarni nem szabad, mert akkor széthull. Ha bográcsban főzzük, abban tálaljuk be, ha nem, úgy mély tálba hirtelen belefordítjuk. A bográcsot egy kis gallyal föl lehet díszíteni. "

Vissza az elejére

Tejfölös ponty

HOZZÁVALÓK

1 kg-nyi pontyszelet
25 dkg gomba
5 dkg vaj
2 dl fehérbor
1 pohár tejföl
1 ek. liszt

vegeta

ELKÉSZÍTÉS

A halat besózom, vegetával megszórom és lerakom egy római tálban. Ráteszem a borban elkevert szeletelt gombát és a sütőt begyújtom. Mikor már puha, rákenem a liszttel elkevert tejfölt és még öt percre visszatolom a sütőbe.

Vissza az elejére

Pityókás ponty (Hegyiné)

HOZZÁVALÓK

1 kg filézett pontyszelet
1 kg hagyma (a pácoláshoz)
40 dkg gomba
2 dl tej
2 dl vörösbor
5 dkg liszt
10 dkg reszelt sajt
1 csokor petrezselyem
őrölt bors

a sütéshez olaj

ELKÉSZÍTÉS

"A felszeletelt besózott pontyot beborítom a felszeletelt hagymával és legalább négy-hat órát rajta hagyom. Ezután a hagymát leszedem, a halat lisztbe mártom és forró olajban kisütöm. Sorban egymás mellé, tűzálló tálba rakom. A maradék zsiradékon a tisztított, apróra vágott petrezselymes gombát megpirítom és a zsiradéktól lecsepegtetve, a lerakott halszeletekre terítem, megsózom, megborsozom, majd a vörösborral meglocsolom. A maradék zsiradékot kevés liszttel megszórom, nagyon kicsit megpirítom és a tejjel felfőzöm, végül a halszeletekre öntöm. Reszelt sajttal dúsan meghintem és csupán addig sütöm amíg a mártás egyet rottyan, a sajt pedig kellően megolvad."

Vissza az elejére

Tejben párolt hal (Kalmár Zoltánné)

HOZZÁVALÓK

1 kecsege, csuka, vagy fogas
0,5 l tej
8 dkg vaj
4 evőkanál liszt

ELKÉSZÍTÉS

A megtisztított, besózott halat a tejben megpárolom. Közben a vajból, lisztből világos rántást készítek, felengedem tejjel és mártás sűrűségűre beforralom. A halat tálra teszem és ráöntöm a mártást. Rizzsel körítem.

Vissza az elejére

Amur paprikásan

HOZZÁVALÓK

1,5 kg hal
8 dkg zsír
5 dl tejföl
12 dkg vöröshagyma
3 gr bors
2 dkg paprika
3 dkg liszt
zöldpaprika

ELKÉSZÍTÉS

A halat megtisztítjuk, daraboljuk, beirdaljuk, sóval, borssal bedörzsöljük, majd állni hagyjuk.
Az apróra vágott hagymát a zsírban sárgára pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával, kevés vízzel felöntjük és felforraljuk. A halszeleteket egy tűzálló tálba rakjuk, majd ráöntjük a vöröshagymás levet és a liszttel elkevert tejfölt. Forró sütőben 30 percig pároljuk. Sósburgonyával tálaljuk.

Vissza az elejére

Halpörkölt (Vízvári Mariska)

3 nagy fej vereshagymát apróra vágunk, vaslábasban forró zsírba tesszük és mikor szép aranypirosra pirult a hagyma, két kanál szegedi rózsapaprikát keverünk közéje és két liter hideg vizet. Két óráig hagyjuk így befödve lassú tűzön forrni. Ezalatt két kiló halat, melyben egy-egy darab harcsa, ponty, tükörponty, kecsege és tok van, miután szépen megtisztítottuk és megmostuk őket, feldaraboljuk és egy mély tálban besózzuk. A két óra elteltével a hagyma teljesen széjjelfőtt, úgy hogy darabjait nem is lehet látni, a vize is majdnem teljesen elfőtt, a halakat és a sós lét, melyet a hal engedett, hozzáöntjük és fedő nélkül 15-20 percig hagyjuk forrni. Ekkor kitálaljuk és melléje tarhonyát, ecetes uborkát, vagy zöldpaprikát adunk.

Vissza az elejére

Halpaprikás 1 (Vízvári Mariska)

Ugyanúgy készül, mint az előbbi, csak tálalás előtt 2 dl. sűrű tejfelt keverünk hozzá és megvárjuk, míg egyet forr a hallal. Melléje galuskát tálalunk.

Halpaprikás 2 (Földi János)

HOZZÁVALÓK

60 dkg filézett ponty
egy fej vöröshagyma
10 dkg füstölt szalonna
pirospaprika

zöldpaprika
paradicsom
15 dkg gomba
tejföl
egy halászlékocka
erőspaprika ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

A füstölt szalonnát kockákra vágva kiolvasztjuk és benne a finomra vágott vöröshagymát világossárgára lankasztjuk. Utána beletesszük a szeletekre vágott gombát, majd pirospaprikával megszórjuk és a zöldpaprikát, paradicsomot felvágva hozzáadjuk. Ezután a csíkokra vágott halfiléket beletesszük és kevés halászlével (kevés vízzel) felengedjük. Sózzuk, majd tetszés szerint tejföl hozzáadásával készre főzzük. Végül ízlés szerint erős paprikával ízesítjük.

Vissza az elejére

Paprikás ponty (Krúdy Gyula)

" A halat megtisztítjuk, feldaraboljuk, besózzuk. Hagymát zsírban, vagy olajban halványra pirítunk, piros paprikával megszórunk, kevés vízzel felforralunk. Ebbe tesszük bele a halat és fedő alatt lassan pároljuk. Ha puha, liszttel kevert tejfölt adunk hozzá, s még egyszer felforraljuk. Galuskával a legjobb. "

Harcsa kékre főzve

HOZZÁVALÓK

1,5 kg hal
2 dl fehér bor
3 db babérlevél
10 dkg vöröshagyma
5 gr bors
15 dkg vegyes zöldség
ecet

ELKÉSZÍTÉS

A halat megtisztítjuk, daraboljuk, majd állni hagyjuk. Halfőző edényben az összes hozzávalót vízzel felforraljuk és beleteszzük a halat. Ha megpuhult tálra teszzük és sósburgonyával tálaljuk.

Vissza az elejére

Csuka káposztásan

HOZZÁVALÓK

2 kg-os csuka
1 kg savanyú káposzta
10 dkg vöröshagyma
6 dkg liszt
1 dkg paprika
8 dkg zsír
3 dl tejföl

ELKÉSZÍTÉS

A halat megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, 6 egyenlő részre vágjuk. A törzsdarabokat mélyen beirdaljuk. Fejét, farkát, valamint a belsőségeket a hagymával megfőzzük, majd áttörjük. Az így kapott lébe tesszük fel a káposztát főni. A haldarabokat megsózzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, forró zsírban kisütjük. Mikor a káposzta puha, felét kiszedjük, beletesszük a sült haldarabokat, majd rá vissza a kiszedett káposztát. A tetejét meglocsoljuk tejföllel és a sütőben 15 percig sütjük.

Vissza az elejére

Pontyrolád ecetes hagymával

(Szabó Dezső mesterszakács)

HOZZÁVALÓK

1,6 kg pontyfilé
50 dkg pontyikra
3 adag besamelmártás

törött bors
paprika
5 tojásfehérje
10 adag hagymasaláta

ELKÉSZÍTÉS

A pontyot kifilézzük és gyengén besózzuk. Az ikrát a besamellmártással és a fűszerekkel összekeverjük, hozzáadjuk a tojásfehérjét és jól összedolgozzuk. A halszeletekre osztjuk és szeletenként egyenként összegöngyöljük. Celofánba, vagy fóliába csomagolva, átkötve zöldséges lében megfőzzük. Ezután a léből kiszedjük, kihűtjük, kicsomagoljuk és a már előre elkészített hagymasalátába rétegesen lerakjuk. Pár órát hűtőben állni hagyjuk. Tálalásnál felszeleteljük, tálra rakjuk és a hagymasalátával tálaljuk.

Vissza az elejére

Fogas molnárné módra

HOZZÁVALÓK

1 szép fogas
10 dkg vaj
olaj
1 kg burgonya

fokhagymasó
petrezselyemzöld

ELKÉSZÍTÉS

A fogast lebőrözöm, filézem és felszeletelem. A halszeleteket sózom, megszórom fokhagymasóval, lisztbe forgatom. Bő olajban minkét oldalon szép aranysárgára sütöm. Egy szép haltálra teszem a szeleteket, mellé a Petrezselymes burgonyát, majd az egészet nyakonöntöm erősen felhevített vajjal.

Vissza az elejére

Rántott ponty

HOZZÁVALÓK

1 kg-nyi pontyszelet
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj

ELKÉSZÍTÉS

A megmosott, felszeletelt pontyot besózom és egy fél óráig állni hagyom, hogy jól átjárja. Ezután a szokásos módon panírozom és bő olajban mindkét oldalát pirosra sütöm. Hasábburgonya és tartármártás kívánkozik hozzá.

Vissza az elejére

Rácponty 1.

HOZZÁVALÓK

1 kg ponty
2 kanál zsír
10 dkg füstölt szalonna
1 kg burgonya
1 fej hagyma
pár kanál lecsó (vagy 1 zöldpaprika, 1 paradicsom)
1 pohár tejföl
1 kanál liszt
paprika

ELKÉSZÍTÉS

A kizsírozott tepsibe beleterítem a karikára vágott főtt burgonyát. A pontyszeleteket bevagdalom és a résekbe szalonnacsíkokat teszek. A tepsiben a krumplira rétegelem a halszeleteket. Meghintem vékonyra vágott hagymakarikákkal‚ meglocsolom olvasztott zsírral. A lisztet elhabarom a tejföllel és ráöntöm a tepsire, majd összerázom. Karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot (télen lecsót) teszek a tetejére és nem túl forró sütőben szép pirosra sütöm. Tálaláskor a tetejét díszíthetem tejföllel és paprikaszínnel.

Vissza az elejére

Rácponty 2. (Krúdy Gyula)

"A megtisztított halat feldaraboljuk, megsózzuk, megpaprikázzuk és megtűzdeljük vékony szalonnával. Kikent tepsibe 1 kg karikára vágott főtt krumplit terítünk, rárakjuk a halszeleteket. Hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, télen lecsót teszünk rá. Megöntözzük zsírral, vagy olajjal és megsütjük. Mielőtt teljesen megsül, liszttel kevert tejfellel locsoljuk meg és kicsit tovább sütjük.

Vissza az elejére

Ponty rácosan

(század eleji recept)

"Egy szép kövér pontyot tisztítsunk meg, vágjuk kétfelé hosszában és sózzuk be, aztán a pikkelyes felét 2 ujjnyi távolságban vagdossuk be, de azért szét ne essék. ezekbe a bevágásokba megfelelő hosszúságú só- és paprikába mártott szalonnaszeleteket rakjunk. Most a sütőpléh fenekére illesszünk ujjnyi vastag pálcácskákat egymástól 2 ujjnyi távolságban, ezekre tegyük a két fél halat egymás mellé, hintsük be karikára vágott vöröshagymával, paradicsomdarabokkal a szalonnával, szórjuk be paprikával és tejföllel leöntve, egy óráig süssük. Ha puhára sült, töltsünk még egy kevés tejfölt hozzá kicsit pároljuk meg s adjuk fel. "

Vissza az elejére

Zombori ráchal

HOZZÁVALÓK

1 kg ponty
10 dkg lecsó
8 dkg rizs
1 tojás
5 dkg zsír
1 fej vöröshagyma
fél kg burgonya

10 dkg füstölt szalonna
paprika
1 pohár tejföl

ELKÉSZÍTÉS

" A megtisztított halat kibelezzük, belülről besózzuk, kívülről bevagdossuk és a résekbe szalonnacsíkokat teszünk. Kevés zsírban finomra vágott hagymát pirítunk, paprikát oldunk benne és hozzáadjuk a lecsót. Az így kapott pörköltében puhára pároljuk a rizst, amelyhez hozzákeverjük a tojást és betöltjük a ponty hasüregébe, majd hurkapálcikával lehúzzuk. Kivajazott tepsibe szeletelt főtt burgonyát teszünk, erre helyezzük a töltött pontyot. Pirospaprikával meghintjük, sózzuk, tejföllel megöntözve készre pároljuk, illetve sütjük. "

Vissza az elejére

Hideg rántott hal pácolása

(Vízvári Mariska)

Ha délről marad hideg, rántott hal, igen ízletes előételt készíthetünk belőle a következő módon: a rántott halszeleteket tálba rakjuk, egész borsot, babérlevelet és vereshagyma karikákat szórunk rá, két evőkanálnyi olajat és egy kanálnyi gyenge borecetet öntünk rá. Pár óráig hagyjuk állni a pácban és azzal együtt tálaljuk.

Vissza az elejére

Töltött ponty

(Savanya Lajos után)

HOZZÁVALÓK

1 ponty (kb. 1 kg)
1 tejben áztatott zsemle
2 ek rizs
1 tojás
2 kanál olaj
2 dkg vaj
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
ételízesítő por
őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS

A pontyot megtisztítom, de fejét, farkát rajtahagyom. Bőrét óvatosan lefejtem, a húsát kifilézem és ledarálom. Közben sós vízben megfőzöm a rizst. Az olajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és összekeverem a darált hallal és a rizzsel. Egy-két percig párolom ezt a tölteléket, majd a ponty bőrébe tömve összevarrom, kivajazott tűzálló tálra fektetem és a sütőben szép pirosra sütöm. Petrezselymes burgonyával tálalom.

Vissza az elejére

Fokhagymás ponty

HOZZÁVALÓK

2 db 30-40 dkg-os ponty
5 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
zsemlemorzsa
olaj

ELKÉSZÍTÉS

A vajat felhevítem és megmelegítem benne a zúzott fokhagymát. A megmosott, kibelezett pontyot besózom és a gerinc mentén jó sűrűn beirdalom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat.

A kisült halakat meglocsolom a fokhagymás vajjal. Hasábburgonyával tálalom.

Vissza az elejére

Kolbásszal tűzdelt fokhagymás balinsült

(Fekete Gyula)

" Megtisztítjuk, kibelezzük a - legalább másfél kilós balint (feje, használható belsősége halászléhez kitűnő adalék). Az irdalást gondosan végezzük el, 3 mm körüli sűrűségben. Kívül - belül sóval bedörzsöljük, majd apróra vágott, vagy őrölt fokhagymát dörzsölünk bele az irdalásba. Füstölt szalonnát és paprikás (csabai) kolbászt vékony szeletekre, csíkokra vágunk és végig a hal testén sűrűn megtűzdeljük az irdalást ezzel a vagdalékkal. Forró sütőben sütjük, megforgatva, a kisült zsírral beecsetelve, ropogósra. "

Vissza az elejére

Roston sült süllő

HOZZÁVALÓK

4 db süllő
zsemlemorzsa
olaj

ELKÉSZÍTÉS

A lepikkelyezett és kibelezett süllőt szárazra törlöm. Oldalait 1-centiméterenként nem túl mélyen bevagdalom. A halakat kívül-belül besózom, majd zsemlemorzsába hempergetem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, majd abban mindkét oldalon megsütöm a halakat. Vajas petrezselymes burgonyával, citromkarikákkal és tartármártással tálalom.

Vissza az elejére

Fogas á la Krúdy

" A megtisztított fogast bevagdossuk, jól megsózzuk kívül-belül. Egy tepsibe adunk 4-5 darab vajat, rátesszük a fogast, körülötte karikára vágott burgonyát helyezünk, és még egypár szelet vajat a tetejére. Körülbelül háromnegyed óra hosszáig sütjük, tálaláskor haltálra adjuk, salátával, petrezselyemmel díszítjük. "

Vissza az elejére

Szalonnás hal

HOZZÁVALÓK

Személyenként egy kisebb, vagy fél nagyobb hal
10 dkg füstölt szalonna
ELKÉSZÍTÉS

A szalonnát késsel elkaparom és a bevagdosott hal vágataiba kenem. Sülés közben "önkenő módon" zsírozza a sülő halat.

Vissza az elejére

Szalonnás pontyszelet

(Török Erzsi)

"Végy 1 kg pontyszeletet, sózd és kissé paprikázd meg. Süssél ki 10 dkg apró kockára vágott, füstölt szalonnát, futtass meg a zsírján egy kis fej reszelt hagymát, tégy bele 2 áztatott és jól kifacsart zsemlét, 2 tojást, fűszeszezd meg sóval, borssal és finoman megvágott petrezselyemzölddel. Jól megzsírozott, zománcos tepsibe rakd le a halszeleteket, mindegyiket kend be a töltelékkel és öntsd le az egészet 2 dl tejföl és 2 tojássárga keverékével. Tedd forró sütőbe és süsd 20-30 percig. Megszórhatod a tetejét reszelt sajttal is."

Vissza az elejére

Keszeg avas szalonnával

(Vértes Sándor)

HOZZÁVALÓK

1-1,5 kg keszeg
1-1 gerezd fokhagyma
10 dkg avas szalonna
4-5 dl napraforgóolaj

ELKÉSZÍTÉS

A keszegeket megpucolom, kibelezem, kimosom, fejüket és farkukat meghagyom. Oldalaikat bevagdalom és kívül-belül sóval bedörzsölöm. Belsejükbe egy-egy ujjnyi avas szalonnacsíkot és egy gerezd fokhagymát rakok. Szabadtűzön tepsiben bő olajban forgatás nélkül pirosra sütöm.

Vissza az elejére

Pisztráng nyárson sütve

HOZZÁVALÓK

4 pisztráng (kb. 1 kg)
20 dkg füstölt szalonna
1 ek. pirospaprika
1 mk. őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS

"A halakat kibelezzük, megmossuk és leszárítjuk. A nyársat a halak száján keresztül 2-3-szor kígyóvonalszerűen átszúrva a gerincszálkán, annyira toljuk fel, hogy a nyárs a farok végén kicsit kilátsszon. A nyársra húzott halakat kívül-belül sóval és borsos paprikakeverékkel beszórjuk. Parázs fölött, forgatva sütjük. A szalonnát külön nyársra húzzuk, sakktáblaszerűen bevagdossuk. Sütés közben a kiolvadó zsírt a halakra csöpögtetjük. "

Vissza az elejére

Sárban sült kárász

Édesapám még a hatvanas évek elején látta a sárközi cigányok halsütési módját.

"A kifogott keszeget, kárászt kibelezték, de nem pikkelyezték le. A halakat kívül-belül sózták, paprikázták, majd betekerték sárral kevert fűszálakkal. Beledobták a parázsba, majd egyszer-egyszer megforgatták. Mikor kérgesre sült, akkor kipiszkálták és egy nagyobb kővel csapást mértek rá. A kemény kéreg kettétört és kibukkant belőle az illatozó halhús. A pikkelyek az agyagkéreghez tapadtak.

Vissza az elejére