Szárnyas étkek

Ételek szárnyashúsból
Borban főtt csike
Boros csirkesült burgonyával
Csirke fokhagymás szósszal
Csirke forrázva
Csirke paprikás mártással
Csirke rókagombával
Csirke sajtbundában
Csirke-borjú kocsonya
Csirkehúsos torta
Fokhagymás csirke
Gombás csirke
Kelkáposztás csirke
Mustáros csirke
Pityókás serpenyős csirke
Rozmaringos sült csirke
Sáfrányos rizses csirke
Tárkonyos töltött csirke
Kacsamell zöldborsóval
Kacsapástétom
Káposztás kacsamell
Kecskesajttal töltött kacsa
Képviselőfánk libamájhabbal
Libamájas metélt
Nyárson sült kacsamell
Rozmaringos kacsacomb


Ételek szárnyashúsból

A házi szárnyasokból sokféle módon és különböző ízesítésű ételek készíthetők.
A szárnyasokat soha ne süssük más húsételekkel együtt, mert nem lesz jó az ízhatás. Ez alól kivétel, ha a szárnyashúsból vagdaltat készítünk, ekkor adjuk hozzá zsírosabb sertéshúst, így kellemesebb íze lesz, és nem lesz olyan száraz.

A szárnyashúst színe alapján két csoportba sorolhatjuk. A fehér húsú szárnyasok közé tartozik a csirke, a jérce, a tyúk, a kappan, a kakas és a pulyka. Húsuk színe a vajszínűtől a világos rózsaszínig tart. Sok fehérjét és vizet tartalmaznak, rostozatuk gyenge, ezért könnyen emészthetőek. A barna húsú háziszárnyasokhoz tartozik a kacsa, a liba és a gyöngytyúk. Ezeknél a hús színe a világosbarnától a sötétbarnáig terjed. Rostozatuk kötöttebb, zsírtartalmuk viszonylag nagy.

A szárnyasokat sütéshez, főzéshez elő kell készíteni. Az élő állat nyakát éles késsel, hirtelen mozdulattal elvágjuk, vérét kifolyatjuk, forró vízbe mártjuk és tollazatát letépjük, lábáról a pikkelyes szaruréteget lehúzzuk. Megperzseljük és váltott bő vízben alaposan megtisztítjuk. Beleit, begyét eltávolítjuk, körmeit levágjuk. A zúzát megtisztítjuk, a májról az epét óvatosan levágjuk. Az étel jellegének megfelelően egészben hagyjuk vagy daraboljuk. A konyhakész állapotban vásárolt szárnyasokat is alaposan meg kell tisztogatni és váltott vízben meg kell mosni.

Az elkészítés ideje elsősorban a szárnyas életkorából függ. Sütéshez pároláshoz jóval kevesebb idő kell, mint a sertés- vagy marhahúsból készült ételeknek. Ha túl sokáig pároljuk vagy főzzük, a húsdarabok szétesnek, elvesztik eredeti alakjukat és az étel nehezen tálalható, étvágyrontó lesz.

Vissza az elejére

Borban főtt csike

HOZZÁVALÓK

1,5 kg-os csirke
10 dkg szalonna
25 dkg csiperkegomba
1 üveg vörösbor
12 kis fej vöröshagyma
2 sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj

3 evőkanál olaj
1 csokor (kakukkfű, babérlevél, petrezselyem) vegyes fűszernövény
5 cl konyak
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A csirkét feldaraboljuk. A hagymákat és a répákat apróra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk. Az olaj és a vaj keverékében a csirkét pirosra sütjük, majd kivesszük, helyére tesszük a szalonnakockákat, a hagymát és a répát. Újra visszatesszük a húst, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a zöldfűszereket. Sóval, borssal ízesítjük, a konyakkal meglocsoljuk, és meggyújtjuk (flambírozzuk). Amikor a láng kialudt, beleöntjük a bort, lefedjük, és kislángon másfél óráig főzzük. Közben a gombát megtisztítjuk, és a főzés vége előtt a húshoz adjuk.

A csirkét elkészítés előtt marinálhatjuk: vörösborba kakukkfüvet, babérlevelet és durvára tört borsot keverünk, ebbe tesszük a csirkét néhány órára vagy egy éjszakára
Az apró gombákat hagyjuk egészben, a nagyobbakat vágjuk apróra!

Apró szemű újburgonyával vagy főtt tésztával kínáljuk.

Vissza az elejére

Boros csirkesült burgonyával

HOZZÁVALÓK

1,5 kg csirke
60 dkg burgonya
3 evőkanál olaj
2 kakukkfűág
3 babérlevél
2 evőkanál olajbogyó (fekete)
6 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A csirkét feldaraboljuk, sóval és borssal meghintjük. Az olajban 15 percig sütjük, majd kivesszük. A zsiradékban aranyszínűre sütjük az egészben hagyott burgonyákat, majd lecsöpögtetjük, a csirkével, a kakukkfűvel, a babérlevelekkel, 1,5 dl vízzel, az olajbogyókkal, a fokhagymával és a borral összekeverjük, és lefedve készre főzzük. (Ha szükséges, időnként öntsünk alá vizet!) A főzőedényben, melegen adjuk az asztalra.

Variáció

Még különlegesebb ízeket kapunk, ha egy csípős paprikát, füstölt szalonnát vagy szeletekre vágott aszalt paradicsomot teszünk bele.

A csirke puhaságát úgy is ellenőrizhetjük, hogy a húst hosszú tűvel megszúrjuk: ha a kifolyó lé már nem rózsaszín, hanem tiszta, világos, akkor készen van. Az ételt készíthetjük kuktában is.

Vissza az elejére

Csirke fokhagymás szósszal

HOZZÁVALÓK

1,2 kg-os csirke
1 fej fokhagyma
3 evőkanál vaj
2 dl száraz fehérbor
5 dl tej
1,5 dl tejszín
1 kávéskanál liszt
1 dl olaj
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A csirkét feldaraboljuk. A fokhagymát gerezdekre szedjük, és 3-4 darabra vágjuk. A húst az olajban pirosra sütjük, majd sóval, borssal meghintjük, és kivesszük az edényből.
A zsiradékba tesszük a vajat, a fokhagymadarabokat, és lefedve puhára pároljuk. Hozzáöntjük a bort, és a fokhagymát szétnyomkodjuk. Újra visszatesszük az edénybe a húst, ráöntjük a tejet, lefedjük, és 20 percig főzzük. A húst előmelegített tálakra szedjük, és a szószt simára turmixoljuk. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, majd a szószhoz adjuk. Összeforraljuk, ha szükséges, újrafűszerezzük, végül a húsra öntjük. Adhatunk hozzá párolt rizst, vagy párolt zöldségeket (brokkoli, zöldbab, zöldborsó, endívia).

Vissza az elejére

Csirke forrázva

HOZZÁVALÓK

1,5 kg csirke
1 csokor leveszöldség
1 póréhagyma
1 fej vöröshagyma
2 dkg zsír
2 dl tejföl
szemes bors
1 babérlevél
borecet
zsemlemorzsa


ELKÉSZÍTÉS

A csirkét hosszában kettévágjuk, megsózzuk, és félretesszük. A leveszöldséget és a pórét vékony metéltre, a hagymát hosszában félbevágjuk. Egy lábasba, kevés zsírba tesszük a zöldséget, a borsot, a babérlevelet, és ráhelyezzük a csirkét. Három rész víz, egy rész borecet forró keverékét öntjük rá, és fedő alatt hagyjuk főni. Amikor puha, egy tálra tesszük, a zöldséget szépen körérendezzük. A csirkét meghintjük zsemlemorzsával, leöntjük tejföllel, a levét aláöntjük, és 30 percig közepes hőmérsékletu sütőben sütjük.

Vissza az elejére

Csirke paprikás mártással

HOZZÁVALÓK

1,5 kg-os csirke
1-1 felkockázott piros, sárga és zöld színű paprika
6 gerezd fokhagyma
fél dl olaj
1 dl csirkehúsleves (leveskockából)
2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál citromfű
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A paprikát, a fokhagymát, a citromfüvet, a borsot és kevés sót simára turmixolunk. A csirkét sóval, borssal meghintjük, és sütőben vagy grillen pirosra sütjük. Amikor a külseje kész,
a combokat és a mellet levágjuk, és még egyszer grillezzük. A felforrósított olajban a paprikaszószt kevergetve megpároljuk, majd hozzáadjuk a levest és a citromlét. Felforraljuk, beletesszük a húst, és 5-10 percig főzzük, hogy a szósz íze jól átjárja a húst. Végül a húst tálra tesszük, a szósszal meglocsoljuk, és párolt rizzsel kínáljuk.

Vissza az elejére

Csirke rókagombával

HOZZÁVALÓK

1,2 kg-os csirke
50 dkg rókagomba
6 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
1 dl tyúkhúsleves (leveskockából)
1 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
őrölt bors


A díszítéshez
petrezselyem (apróra vágott)


ELKÉSZÍTÉS

A gombát megtisztítjuk, és 1,5 dkg vajban addig pároljuk, míg minden nedvesség kijön belőle, majd lecsöpögtetjük, főzőlevét megtartjuk. A csirkét feldaraboljuk, és 3 dkg vajban megforgatjuk, sóval, borssal meghintjük. A főzőlével és a húslevessel felöntjük, és lefedve puhára főzzük. Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát 1,5 dkg vajban megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a gombát, és majdnem teljesen puhára pároljuk. A főzés vége előtt 5 perccel a gombát a húshoz adjuk. Amikor kész, a húst és a gombát kivesszük, és a főzőléhez keverjük a tejszínt. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk, a szószt külön adjuk mellé.

Vissza az elejére

Csirke sajtbundában

HOZZÁVALÓK

1,2 kg-os csirke
2 póréhagyma
1 zeller
2 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 szegfűszeg
1 csokor (kakukkfű, babérlevél, petrezselyem) vegyes fűszernövény
3 liter víz
2,5 dl tej
2 dl tejszín
2 tojássárgája
10 dkg reszelt sajt
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A pórét és a zellert megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, a hagymát a szegfűszeggel megtűzdeljük. Az összes zöldséget mély lábasba tesszük, és hozzáadjuk a zöldfűszert. Vízzel felöntjük, sóval, borssal ízesítjük, és felforraljuk. Beletesszük a csirkét, és puhára főzzük. Amikor kész, a húst kivesszük, lecsöpögtetjük, feldaraboljuk, a csontokat és a bőrt eltávolítjuk. A levest leszűrjük, belekeverjük a tejet, és felére főzzük. A tojássárgákat a tejszínnel felverjük, gyorsan kevergetve a leveshez adjuk, ha szükséges, újrafűszerezzük. A csirkedarabokat jénai tálba tesszük, a szósszal meglocsoljuk, a sajttal megszórjuk, és pirosra sütjük.

Vissza az elejére

Csirke-borjú kocsonya

HOZZÁVALÓK

8 személyre

1 (kb. 1,2 kg) csirke
1 borjúláb

A zöldségleveshez
5 dl víz
2,5 dl száraz fehérbor
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
fél citrom
1 gerezd fokhagyma
1-1 szál petrezselyem, korianderlevél és
kakukkfű
1 babérlevél
2 szegfűszeg
1 kávéskanál koriandermag
csipetnyi bors


A körethez
1-1 csokor sárga- és fehérrépa

Az aszpikhoz
5 zselatinlap
1 tojásfehérje
1 csokor petrezselyem
vegyesen, korianderlevél és turbolya

A mártáshoz
4 paradicsom
1 evőkanál olívaolaj
1 szál korianderlevél
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

Előző nap elkészíthető. A hozzávalókból elkészítjük a levest. Amikor forr, beletesszük a csirkét meg a kettévágott borjúhúst, és 45 percig főzzük. A húsokat kivesszük, a levest átszűrjük, és kihűtjük. A tetején lévő zsiradékot papírtörlővel leszedjük. Az átszűrt levest újra tűzre tesszük, és puhára főzzük benne a répákat, majd kivesszük, és lecsöpögtetjük. A levest ismét felforraljuk, hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét, majd újra leszűrjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A csirkét kicsontozzuk, bőrét lehúzzuk, húsát kis kockákra vágjuk. A borjúhúst is felkockázzuk. A zöldfűszereket megmossuk, majd apróra vágjuk. (Minden fajtából 2 evőkanálnyira van szükségünk.) A levest felforraljuk, belekeverjük a kinyomkodott zselatinlapokat, és hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket. Hosszú, mély tepsi aljára tesszük a kockákra vágott répákat és a csirkehúst. Ráöntjük a kihűlt levest. 1 napra hűtőbe tesszük. A mártáshoz a paradicsomokat meghámozzuk, belsejüket kikaparjuk, húsukat összezúzzuk. Hozzáadjuk az olajat, a fűszereket és a koriandert. A szeletekre vágott kocsonyával tálaljuk.

Vissza az elejére

Csirkehúsos torta

HOZZÁVALÓK

6 személyre

1,2 kg-os csirke

A húsleveshez
1 dl víz
1 sárgarépa
1 zeller
fél-fél csokor petrezselyem és zellerlevél


A tésztához
40 dkg leveles tészta
2 doboz ananász (darabolt, konzerv)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsír
3 cl konyak
2 evőkanál liszt
2-2 dl száraz fehérbor és húsleves
3 tojássárgája


ELKÉSZÍTÉS

A csirkét feldaraboljuk, kicsontozzuk. A csontot levesesfazékba tesszük az aprólékkal meg a zöldségekkel, és sóval, borssal ízesítve felforraljuk. Kislángon 1 órát főzzük, majd leszurjük, és állni hagyjuk. A húst a zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát,
a konyakkal meglocsoljuk, és meggyújtjuk (flambírozzuk). Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, liszttel megszórjuk, a borral és a húslevessel meglocsoljuk, Belekeverjük az ananászt, és összefőzzük. Kivajazott tortaformába simítjuk a csirkés masszát és a szósz egy részét (csak annyit használjunk, hogy ne ázzon el a massza!). A tésztával befedjük, közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk. A leeső tésztadarabkákból leveleket formázunk, és ezekkel a torta tetejét díszítjük. Végül a tojássárgájával megkenjük, és forró sütőben aranyszínűre sütjük. A maradék szósszal kínáljuk, melybe a megmaradt tojássárgáját is belekeverhetjük.

Vissza az elejére

Fokhagymás csirke

HOZZÁVALÓK

1,5 kg-os csirke
2 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 csokor (vegyesen) petrezselyem és zellerlevél
4 dkg vaj
2 evőkanál olaj
1 egész fej fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 dl csirkehúsleves
őrölt bors


A szafthoz
1 dl tejszín
7,5 dkg libamájpüré

A körethez
50 dkg burgonya
fél dl tej
3 evőkanál liszt
3 evőkanál tejszín
2 tojás
3 tojásfehérje
2 dkg vaj
szerecsendió
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A csirkét feldaraboljuk. A hagymákat és a sárgarépát apróra vágjuk. A fokhagymafejet gerezdjeire szedjük, de nem hámozzuk meg. A csirkét a forró olaj és a vaj keverékébe forgatjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket és a zöldfűszereket. Néhány percig pároljuk, majd sóval, borssal meghintjük. A bort és a húslevest is beleöntjük, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket, és fedő alatt 40 percig főzzük. A húst kivesszük, és a levet zsírtalanítjuk. Belekeverjük a tejszínt, és összeforraljuk. Végül a libamájpürével habosra keverjük, szükség szerint újrafűszerezzük, és sűrűre főzzük. A körethez a burgonyát megfőzzük, és áttörjük. Beleöntjük a tejet, hozzáadjuk a lisztet, az egész tojásokat, a tojásfehérjéket, végül a tejszínt is belekeverjük. A masszából mini lepényeket sütünk, és ezt kínáljuk a csirke meg a szaft mellé.

Vissza az elejére

Gombás csirke

HOZZÁVALÓK

6 személyre


1 (2 kg) feldarabolt csirke
50 dkg rizs
25 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
5 evőkanál olaj
1 kicsumázott, apróra vágott zöldpaprika
1 gerezd fokhagyma
1 kis csípős paprika
csipetnyi sáfrány
1 citrom (reszelt héja)
1 evőkanál citromlé
1 liter csirkehúsleves (leveskockából)
3 evőkanál fehér rum
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A húsdarabokat 3 evőkanál olajban pirosra sütjük, majd kivesszük, és lábasba tesszük.
A maradék olajban megfuttatjuk a hagymát, beletesszük a rizst, a paprikát, a zúzott fokhagymát és a csípős paprikát. Addig kevergetjük, míg a rizs kissé megpirul, ekkor az egészet a csirkére öntjük. A gombát a csirke olajában megpirítjuk, majd ezt is a lábasba tesszük. Hozzáadjuk a sáfrányt, a citrom levét és héját, és a levessel felöntjük. Sóval, borssal ízesítjük, lefedjük, és kislángon a hús és a rizs teljes puhulásáig főzzük. (Minden folyadékot fel kell szívnia!) Belekeverjük a rumot, 5 percig lefedve állni hagyjuk, utána tálaljuk .

Vissza az elejére

Kelkáposztás csirke

HOZZÁVALÓK

1,2 kg-os csirke
1 kelkáposzta
2,5 dl száraz fehérbor
50 dkg sárgarépa
2 evőkanál olaj


ELKÉSZÍTÉS

A csirkét kívül-belül meghintjük sóval és borssal, majd az olajban megsütjük, a sütés felénél megfordítjuk. Közben megtisztítjuk a kelt, negyedeljük, majd sós vízben 3 percig főzzük (blansírozzuk), végül lecsöpögtetjük, és leveleire szedjük. A levelek felét vastag falú lábasba tesszük, rátesszük a csirkét, a maradék kellevéllel befedjük, a borral meglocsoljuk, sóval, borssal és az apróra vágott répával meghintjük. Annyi vizet öntünk rá, hogy épp a tetejéig érjen, majd hozzáadjuk a vajat, újrafűszerezzük, és lefedve teljesen puhára pároljuk. Tálaláskor a csirke mellé adjuk a kelt és a répát.

Vissza az elejére

Mustáros csirke

HOZZÁVALÓK

1,5 kg-os csirke
2 liter csirkehúsleves (leveskockából)

A körethez
5 dl csirkehúsleves (leveskockából)
25 dkg csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
1 dl tejföl
1 evőkanál mustár (csípős)
petrezselyem (apróra vágott)
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A húslevest felforraljuk, és a csirkét puhára főzzük benne. Lecsöpögtetjük, kihűtjük, majd feldaraboljuk, a csontokról lefejtjük a húst, és vékony szeletekre vágjuk. A körethez a gombát vékonyra szeleteljük, és az apróra vágott hagymával együtt a húslevesben puhára pároljuk, majd sóval, borssal ízesítjük. A mustárt a tejföllel simára keverjük, és a gombához adjuk, majd a húst is beletesszük, és összemelegítjük. Petrezselyemmel megszórjuk.

Vissza az elejére

Pityókás serpenyős csirke

HOZZÁVALÓK

1,2 kg-os csirke
10 dkg szalonna
12 apró vöröshagyma
4 paradicsom
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál mazsola
3 cl konyak
1-1 dl édes vörösbor és száraz fehérbor
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A paradicsomokat meghámozzuk, belsejüket kikaparjuk, húsukat apróra vágjuk. Összekeverjük a felkockázott szalonnával, a zúzott fokhagymával, és sóval, borssal ízesítjük. A csirkét sóval, borssal kívül-belül meghintjük. Jénai vagy római tálba rakjuk a paradicsomos keverék felét, beletesszük a csirkét, és a maradék paradicsomos masszát ráöntjük. Mellétesszük a megtisztított hagymákat és a mazsolát. A háromféle alkohollal meglocsoljuk, az edényt lefedjük, és meleg sütőben készre sütjük. A sütés vége előtt 15 perccel a fedőt levesszük, és a csirkét aranyszínure grillezzük. Az edényben tálaljuk, párolt rizzsel vagy főtt burgonyával.

Vissza az elejére

Rozmaringos sült csirke

HOZZÁVALÓK

1 konyhakész csirke
6 gerezd fokhagyma
3 rozmaringág
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
16 kis burgonya
őrölt bors

ELKÉSZÍTÉS

A fokhagymát és 2 rozmaringágat apróra vágunk. A hagymákat 8 részre vágjuk. Az egészben hagyott rozmaringágat és a fokhagymát a csirke belsejébe tesszük. Az olajban elkeverjük az apróra vágott rozmaringot, és sóval, borssal ízesítjük. Az olaj felével a csirkét kívülről bekenjük, a másik feléhez keverjük a burgonyát és a hagymát. Tűzálló tálra tesszük a húst meg a krumplikat, és meleg sütőben készre sütjük (kb. 1 óra). A sütés vége előtt 10 perccel a húst alufóliával lefedjük.

Vissza az elejére

Sáfrányos rizses csirke

HOZZÁVALÓK

kb. 1,25 kg-os (darabokra vágva) csirke
3 evőkanál olaj
2 fej vöröshagyma
17,5 dkg barna rizs
1,5 dl száraz fehérbor
csipetnyi sáfrány
3,5 dl csirkehúsleves (leveskockából)
2 evőkanál paprikakrém (csípős)
csipetnyi őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma
2 nagy (héja és belseje nélkül) paradicsom
1-1 (kicsumázva, vékonyan felszeletelve) piros és sárga paprika
őrölt bors


A díszítéshez
petrezselyem (apróra vágott)



ELKÉSZÍTÉS

A húsdarabokat sóval és borssal meghintjük, majd 2 evőkanál olajban aranyszínűre sütjük, és tálra tesszük. A maradék olajat is a serpenyőbe öntjük, és üvegesre pároljuk benne az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a rizst, és jól összekeverjük. Felöntjük a borral, felforraljuk, majd kislángon, lefedve addig főzzük, míg minden levét elfövi. Sáfránnyal ízesítjük, felöntjük a húslevessel, és a rizsre öntjük. Hozzákeverjük a paprikakrémet, a köményt, a maradék sót és a zúzott fokhagymát. Lefedve, kislángon 15 percig főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a húst. Teljesen puhára főzzük. A paprikacsíkokkal és a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Vissza az elejére

Tárkonyos töltött csirke

HOZZÁVALÓK

1,5 kg-os csirke

A töltelékhez
1-1 evőkanál petrezselyem és tárkony
1 fej vöröshagyma
5 dkg csiperkegomba
5 dkg vaj
1 citrom (leve)
1 evőkanál tejföl
őrölt bors


A körethez
50 dkg zöldborsó
néhány apró hagyma
1 fej saláta
2 dkg vaj
2 dl víz


ELKÉSZÍTÉS

Ha friss fűszert használunk, megmossuk, lerázzuk róluk a vizet, apróra vágjuk
(1-1 evőkanálnyira lesz szükségünk). A hagymát és a gombát felaprítjuk. Az egészet a vajjal simára turmixoljuk, belekeverjük a citromlét, a friss vagy szárított fűszereket, végül a tejfölt. A csirke bőrét a kezünkkel fellazítjuk, de vigyázzunk, ne szakítsuk el. A tölteléket szorosan a bőr alá nyomkodjuk, a csirkét kívül sóval és borssal meghintjük, és forró sütőben megsütjük, a levével időnként meglocsoljuk. Az apró hagymákat a vajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldborsót és az apró darabokra tépkedett salátaleveleket. Vízzel felengedjük, sóval, borssal ízesítjük, majd lefedjük, és készre főzzük. A csirke mellé tálaljuk.

Vissza az elejére

Kacsamell zöldborsóval

HOZZÁVALÓK

2 kacsamell
20 dkg csiperkegomba
fél citrom (leve)
1 dl vörösbor
1 fej vöröshagyma
1 babérlevél
1 dl marhahúsleves (leveskockából)
12 szem zöldbors
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A kacsahús bőrét bevagdaljuk. A gombát megtisztítjuk, citromlével elkevert vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük, turmixoljuk, sóval, borssal ízesítjük. Közben a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a borral addig főzzük, míg 1 evőkanál levet kapunk. Ekkor a húslevessel felöntjük, hozzáadjuk a gombapürét, a babérlevelet és a zöld borsot. Kislángon összefőzzük. A hús minden oldalát teflonban pirosra sütjük. Közben a brokkolit sós vízben puhára főzzük. A hús zsírját lecsöpögtetjük, a szósszal a húst meglocsoljuk, majd felszeleteljük, és a brokkolival körítve tálaljuk.

Vissza az elejére

Kacsapástétom

HOZZÁVALÓK

30 dkg húsos szalonna
50 dkg kacsahús
30 dkg sertésdagadó
2 kacsamáj
15 dkg kacsaháj
5 dkg gomba
5 dkg pisztácia
2 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 dl húsleves
5 cl konyak
kacsazsír
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A májra és a kacsahúsra ráöntjük a konyakot, és legalább két óráig érleljük. A konyakból kivett kacsahúst a dagadóval és a hájjal kétszer megdaráljuk, majd hozzákeverjük a tojást, a húslevest, a konyakot, amiből a májat kivettük, a darabos pisztáciát, a gombát, és ízlés szerint fűszerezzük. A májat forró kacsazsírban megsütjük, amikor kihűlt, kisebb darabokra vágjuk. Egy formát kibélelünk húsos szalonnával, két rétegben beletöltjük a pástétommasszát, és középen ízlésesen elrendezzük a májdarabokat. Betakarjuk szalonnával, és közepes hőmérsékletű sütőben gőz felett kb. 1 és 1/4 óra alatt készre sütjük. (A pástétomot a formában hagyjuk kihűlni, és a tetejére teszünk valamilyen nehezéket, hogy összepréselődjön, ne legyen üreges.)

Vissza az elejére

Káposztás kacsamell

HOZZÁVALÓK

2 kacsamell
60 dkg főtt savanyú káposzta
4 evőkanál szójaszósz
fél dl víz
1 fej vöröshagyma
3 dkg vaj
1 evőkanál cukorszirup
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A kacsamellek bőrét éles késsel bevagdaljuk, hogy jobban átsüljön. Teflonban, zsiradék nélkül, a bőrével lefordítva, 3-4 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalon 2-3 percig pirítjuk. A keletkezett zsiradékhoz adunk 2 evőkanál szójaszószt, meg a vizet. Sóval, borssal ízesítjük, és 6-7 percig főzzük. A vajat serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a felaprított hagymát, a káposztát, a maradék szójaszószt és a cukorszirupot. Karamellesre főzzük (kb. 10 perc). Tálaláskor a húst a káposzta tetejére tesszük.

Vissza az elejére

Kecskesajttal töltött kacsa

HOZZÁVALÓK

20 dkg kecskesajt
2 kacsamell (csont nélkül)
4 szelet rozskenyér
őrölt bors
petrezselyem



ELKÉSZÍTÉS

A kecskesajtot vastag szeletekre vágjuk. A kacsahúst 1,5 cm-enként hosszában bevágjuk, minden vágásba 1-1 szelet sajtot teszünk. Tepsibe rakjuk, és sütőben megsütjük, majd 2-3 percig grillezzük, hogy pirosra süljön. A kenyérhéjakat levágjuk, a szeleteket megpirítjuk. A kész húsokat kettévágjuk, és minden kenyérszeletre teszünk egyet. Kevés borssal meghintjük, és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.Ha dupla mennyiségben készítjük, vajas burgonyapürét adunk hozzá, és meghintjük reszelt szerecsendióval. Így előétel helyett főétel lesz belőle.

Vissza az elejére

Képviselőfánk libamájhabbal

HOZZÁVALÓK

A tésztához
1,2 dl szénsavmentes ásványvíz
1,2 dl tej
késhegynyi só
10 dkg vaj
14 dkg liszt
4 tojás
a sütéshez, vaj

A töltelékhez
1 doboz natúr krémsajt
20 dkg libamájpástétom
1 kávéskanál konyak
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A tésztához serpenyőben összekeverjük a vizet, a tejet, a sót, a darabokra vágott vajat, és forrásig hevítjük. Amikor a vaj elolvadt, megszórjuk a liszttel, és állandóan kevergetve sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzről. 2 percre visszatesszük a tűzre, és állandóan kevergetve szárítjuk, amíg a tészta teljesen elválik az edény falától. Félretesszük, és hűlni hagyjuk. Amikor kihűlt, habverővel állandóan kevergetve, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, amíg a tészta egynemű és lágy lesz. Nyomózsákba töltjük, és kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe halmocskákat nyomunk, egymástól legalább 4 centiméter távolságban. Előmelegített forró, teljesen zárt sütőben kb. 15 percig sütjük (ha kinyitjuk
a sütő ajtaját, összeesik a tészta!), majd mérsékeljük a hőt, és 20 percig folytatjuk a sütést, a sütő ajtaját egy fakanállal kitámasztva, félig nyitva tartva. Vigyázzunk, hogy a fánkok ne süljenek ropogósan keményre. A megsült fánkocskákat grillrácson hagyjuk hűlni. A jól lehűtött krémsajtot botmixerrel habosra keverjük a libamájpástétommal, a konyakkal, és sóval, borssal ízesítjük. Nyomózsákba töltjük, és megtöltjük vele a fánkokat.

Vissza az elejére

Libamájas metélt

HOZZÁVALÓK

60 dkg metélt tészta
30 dkg kacsamáj (sült)
2 gomba (konzerv)
4 póréhagyma
5 dkg vaj
3 evőkanál olaj
őrölt bors



ELKÉSZÍTÉS

A gomba levét lecsöpögtetjük (a levet felhasználjuk). A pórét leveleire szedjük, és metéltre vágjuk, majd a vajban puhára pároljuk. A májat vékonyan felszeleteljük, borssal meghintjük, folpackkal lefedjük, és hűtőbe tesszük. 1 liter sós vízbe dobjuk a gombát, ebben a tésztát kifőzzük, majd lecsöpögtetjük. Belekeverjük a pórét, a májat, sóval, borssal ízesítjük, olajjal meglocsoljuk, és gyorsan átkeverjük. A tetejére tesszük a gombát.

Vissza az elejére

Nyárson sült kacsamell

HOZZÁVALÓK

1,5 dl száraz fehérbor
5 cl konyak
2 evőkanál akácméz
2 evőkanál olaj
40 dkg szilva (aszalt, kimagozott)
2 kacsamell
1 evőkanál szemes bors
1 evőkanál színes bors
16 babérlevél
őrölt bors

olaj



ELKÉSZÍTÉS

A fehérbort, a konyakot és a mézet serpenyőben összekeverjük, beletesszük az aszalt szilvákat, és annyi vizet öntünk rá, hogy épp ellepje. Felforraljuk, és 5 percig főzzük.
A hurkapálcákat olajjal bekenjük. A kacsahúst nagy kockákra szeleteljük. Bőrét és zsírját levágjuk (vagy ha szeretjük, rajtahagyhatjuk a húson). A szilvákat leszűrjük. A léhez hozzáadjuk a szemes borsot, a színes borsot és addig pároljuk, míg 1,5 dl sűrű folyadékot kapunk. A húskockákat, a babérleveleket és a szilvákat váltogatva a hurkapálcákra húzzuk, olajjal megkenjük, sóval, borssal meghintjük. Aranyszínűre grillezzük, majd tányérokra rendezzük, a szósszal meglocsoljuk, és párolt rizzsel körítjük.Ha alkoholmentesen akarjuk elkészíteni, a fehérbort és a konyakot helyettesíthetjük ugyanolyan mennyiségű narancslével és szőlőlével.

Vissza az elejére

Rozmaringos kacsacomb

HOZZÁVALÓK

4 kacsacomb
1 dl vörösbor
2 alma
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál szárított oregánó (szurokfű)
4 ág friss rozmaring
almakompót
10 dkg kacsazsír
őrölt bors


ELKÉSZÍTÉS

A bőrös kacsacombokat megsózzuk, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, majd meghintjük borssal és oreganóval. Kizsírozott tepsibe rakjuk, és forróra hevített zsírral meglocsoljuk. Mindegyikre 2-2 rozmaringágacskát helyezünk, közéjük almagerezdeket és cikkekre vágott hagymát. Aláöntjük a vörösbort, alufóliával lefedjük, előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lángon sütjük. 1 óra elteltével levesszük a fóliát, a combokat megfordítjuk, a levével többször jól meglocsolgatjuk, és ropogósra sütjük. Hercegnőburgonyát és almakompótot tálalunk mellé.

Vissza az elejére